Grad Beč omogućio besplatne PCR testove za sve građane

Grad Beč omogućio besplatne PCR testove za sve građane
eurocommpr.at

U okviru pilot-projekta Grada Beča i Bečke gospodarske komore pod nazivom „Svi grgljaju” djelatnici raznih poduzeća te organizacija iz zdravstvenog i socijalnog sektora kao i članovi njihovih obitelji mogli su se od kraja siječnja ove godine dva puta tjedno samostalno testirati na koronavirus.

Nakon uspješnog završetka projekta mogućnost besplatnog testiranja sada će imati svi stanovnici austrijske prijestolnice, a testirati se mogu i školarci te osobe koje rade u Beču, a žive u nekoj drugoj saveznoj pokrajini u Austriji.

Testiranje se obavlja se uz video upute na aplikaciji koje su dostupne na deset jezika, između ostaloga i na hrvatskom.

Besplatni kompleti za testiranje koje je razvio bečki startup Lead Horizon mogu se podići u jednoj od oko 150 poslovnica drogerije Bipa, a uzorci se predaju na 620 lokacija koncerna REWE diljem austrijske prijestolnice, što osim poslovnica Bipe uključuje i trgovine lanaca Billa, Merkur ili Penny te benzinske postaje s REWE trgovinama.

Uzorci se šalju u laboratorij poduzeća Lifebrain Group koji dnevno može obraditi do 200.000 PCR testova, a građani dobiju rezultate testa putem e-maila u roku od 24 sata.

Gradonačelnik Michael Ludwig kazao je da je prioritet Beča sigurnost i zdravlje građana te je istaknuo da su redovna testiranja ključna za suzbijanje pandemije koronavirusa.

Više pročitajte ovdje.

PO/Foto: eurocommpr.at