GORI DILJEM OBALE: Vatrogasci u borbi s velikim požarima, kanadere ometa jak vjetar

Dalmatinski portal/Youtube

U velikom šumskom u mjestu Prpuša kod Šestanovca koji, uz jaku buru, plamti već nekoliko sati, do sada je izgorjelo nekoliko stotina hektara borove šume i raznog raslinja, a u njegovu gašenju sudjeluje 150 vatrogasaca s područja cijele županije, javlja HRT

Na terenu su sve raspoložive snage, a u pomoć su trebali stići i kanaderi – no u tome ih sprječava jak vjetar. Zbog gustoga dima izazvanoga tim požarom, od jutros je zatvorena i cesta Cista Provo-Šestanovac.
Požar koji je sinoć izbio u Košljunu na otoku Pagu, danas je u ranim poslijepodnevnim satima stavljen pod kontrolu, potvrdio je županijski vatrogasni zapovjednik Željko Šoša.

“Ljudi su još na terenu, obilaze rubove požarišta, ali sve je pod kontrolom”, izjavio je Šoša za Hinu.

Srećom, naglasio je, polako se smiruje i orkanska bura koja je od jučer puhala na cijelom zadarskom području i otežavala gašenje, odnosno razbuktavala vatru, “tako da se nadamo da će sve uskoro biti u redu”. Slabljenjem bure, danas prijepodne gasiteljima u Košljunu priključila su se i dva kanadera.

U Zadarskoj županiji trenutno su vatrogasne postrojbe na desetak mjesta – na Viru, Polači, kod Bibinja, u Benkovačkom selu i drugima, ali i na tim je područjima vatra pod kontrolom.

Diljem županije noćas je na terenu bilo 200-ak vatrogasaca sa 70-ak vozila.

Kanaderi spasili kuće na Brodarici

Dva kanadera koji su stigli na požarište u Brodarici pokraj Šibenika vodenim su bombama u posljednji trenutak spriječili širenje vatre na kuće, kojima je vatrena stihija u jednom trenutku ozbiljno zaprijetila. Uz pomoć iz zraka šibenski vatrogasci uspjeli su staviti pod kontrolu vatrenu liniju.

Kanaderi su u međuvremenu napustili Brodaricu, a gasitelji ostaju na terenu kako bi potpuno ugasili svaki plamen i svaki tinjajući panj koji su, uz buru od 30 kilometara na sat, potencijalni izvor nove vatre.

Prema prvim izvješćima iz Županijskog centra 112, u gašenju požara u Brodarici sudjelovao je 61 vatrogasac s 23 vozila i dva kanadera. Izgorjelo je oko četiri hektara borove šume, makije i trave, a u požaru nitko nije ozlijeđen niti je tražio liječničku pomoć.

izvor: HRT