NOVI POTEZ U BORBI PROTIV FINANCIRANJA TERORIZMA: EU sprječava ilegalnu trgovinu kulturnim dobrima

Herman Van Rompuy/Youtube.com

Europska komisija predstavila je nova pravila za suzbijanje nezakonitog uvoza i trgovanja kulturnim dobrima koja potječu izvan EU-a, što je često povezano s financiranjem terorizma i drugim kriminalnim aktivnostima. 

Ovaj prijedlog jedan je od završnih koraka iz Komisijina akcijskog plana za jačanje borbe protiv financiranja terorizma.

Na ovaj će se način takva nezakonita trgovina sasjeći u korijenu jer će se zabraniti uvoz u EU kulturnih dobara koja su nezakonito izvezena iz svojih matičnih zemalja. Prijedlog je iznesen samo nekoliko dana nakon što je na sastanku zemalja iz skupine G20 u Hamburgu državama upućen poziv da se uhvate u koštac s problemom financiranja terorizma, uključujući financiranje pljačkanjem i krijumčarenjem antikviteta.

Povodom donošenja prijedloga prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans izjavio je: „Novac je kisik terorističkih organizacija kao što je tzv. Islamska država. Poduzimamo mjere kojima ćemo stati na kraj svim njihovim izvorima financiranja.“

Pierre Moscovici, povjerenik za gospodarske i financijske poslove, oporezivanje i carinu samatra da takve aktivnosti mogu nanijeti ozbiljnu štetu kulturnoj baštini zemalja koje si najmanje mogu priuštiti zaštitu svojih interesa.

“Ovim prijedlogom carinskim se tijelima na raspolaganje stavljaju sredstva koja će zajamčiti zatvaranje tržišta EU-a za takav uvoz”, izjavio je. 

U EU-u je trenutno na snazi zabrana uvoza iz Iraka i Sirije, no ne postoji opći okvir EU-a za uvoz kulturnih dobara. Postojeća pravila mogu zloupotrijebiti beskrupulozni izvoznici i uvoznici koji zaradu mogu iskoristiti za financiranje nezakonitih aktivnosti kao što je terorizam, doznaje se iz Europske komisije. 

A. RAIĆ-KNEŽEVIĆ