GODIŠNJICA JE OPERACIJE BLJESAK: Kako je za 32 sada oslobođena okupirana Zapadna Slavonija

morh.hr

U Okučanima se obilježava 24. godišnjica vojno-redarstvene akcije Bljesak. Pobjednička je to akcija koja je i danas primjer na vojnim učilištima.

Akcija Bljesak započela je u 5 sati i 30 minuta 1.5.1995., a u njoj je sudjelovalo 7.200 pripadnika Hrvatske vojske i policije. Trajala je 32 sata i u njoj su oslobođeni tada okupirani dijelovi zapadne Slavonije.

“Bljesak” je započeo napadom hrvatskih snaga na južni i središnji dio zapadnoslavonskog okupiranog teritorija iz pravca Novske i Nove Gradiške. Krajnji cilj bio je ulazak u Okučane, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području.

Na glavnim pravcima napada bile su 81. gardijska bojna, 5. gardijska brigada, te dijelovi 1., 2. i 3. gardijske brigade, a u potpori pričuvne i domobranske postrojbe potpomognute protuoklopno topničko-raketnim postrojbama, Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom i postrojbama specijalne policije.

U operaciji su prvi puta korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu čime je postignuto dodatno taktičko iznenađenje neprijatelja.
U manje od trideset dva sata hrvatske snage, koje su brojile oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani. Oslobađajući zapadnu Slavoniju poginuo je ili od posljedica ranjavanja preminuo 51 pripadnik Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena. Tijekom akcije Srbi su srušili zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota HRZ-a koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. zrakoplovom MIG-21 prebjegao u Austriju.

Vojno-redarstvena operacija “Bljesak” prethodila je operaciji “Oluja”, koja je uslijedila nakon tri mjeseca, čime je Hrvatska pokazala odlučnost da uspostavi državno-pravni poredak na cijelom svom području.

U spomen na poginule u akciji u središtu Okučana je spomen-obilježje “Kristalna kocka vedrine” kod kojega će biti središnja svečanost obilježavanja godišnjice ove legendarne akcije.

Obljetnica počinje budnicom, nastavlja se prikazom Tehničko-taktičkog zbora naoružanja, opreme i tehnike Oružanih snaga te sportskim igrama hrvatskih branitelja i svetom misom zadušnicom za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu.

izvor: HRT/MORH