Globalni korporativni sektor sve više na udaru računalnih varalica

MUP RH

Zloglasna “nigerijska pisma” evoluirala su ciljajući sve više tvrtke umjesto običnih građana.

Prema podacima Centra za žalbe na internetske prijevare FBI-a, između listopada 2013. i kraja 2016. godine globalni korporativni sektor pretrpio je štetu od najmanje 5,3 milijarde dolara zbog takvih računalnih prijevara.

“Lavovski udjel novca izvučenog prijevarom odnosi se na napade na poslovne adrese elektroničke pošte. To je golem problem za naše klijente”, izjavio je za Reuters Adam Meyers, potpredsjednik kalifornijske tvrtke CrowdStrike koja se bavi računalnom zaštitom.

Nigerija je postala jedno od središta za prijevare s poslovnim adresama elektroničke pošte. Prema izvješću CrowdStrikea, iza računalnih prevaranata stoje organizirane kriminalne skupine. U kompanijskim “nigerijskim pismima” varalice se predstavljaju kao poslovnjaci ili odvjetnici i pokušavaju doći do podataka o bankovnim računima tvrtki. Podsjetimo, “nigerijska pisma” već su godinama zloglasna, a u njima navodni državni dužnosnik nudi milijunsku proviziju za prebacivanje novca. Prvi je uvjet da žrtva pošalje broj svog računa

Izvor:Poslovni.hr