Francuska se priprema za prijetnju od terorizma na Olimpijskim igrama

Francuska se priprema za prijetnju od terorizma na Olimpijskim igrama
prtsc Gendarmerie nationale

Ministar unutarnjih poslova Francuske Gerald Darmanin sastao se s predstavnicima obavještajnih službi te zemlje kako bi procijenili prijetnju od terorizma na Olimpijskim igrama u Parizu koje će biti održane od 26. srpnja do 11. kolovoza ove godine.

Najvažnije je osiguranje ceremonije otvaranja Olimpijskih igara 26. srpnja, kada će flota od 94 plovila, na kojima će tisuće sportaša držati zastave svojih zemalja, ploviti Senom šest kilometara, javlja The Guardian a prenosi Al Jazeera Balkans.

Nju će pratiti druga flota od 80 plovila u kojima će se nalaziti pripadnici medija i osiguranje, dok će se, prema procjenama, gotovo 222.000 ljudi okupiti uzduž rijeke te će još 200.000 gledati ceremoniju iz obližnjih zgrada.

Zračni prostor u krugu od 150 kilometara oko Pariza će biti zatvoren tijekom ceremonije zbog potencijalnog napada dronom, a više od 45.000 pripadnika policije će biti mobilizirano. Mnogi od njih će biti na krovovima zgrada sa snajperima i u plovilima.
Darmanin je izjavio da je Francuska uvijek pod prijetnjom, naročito tijekom većih događaja, jer “brani univerzalne vrijednosti i sekularizam”, kao i da ima “vrlo učinkovit obavještajni sustav”.

“Zaustavljamo zavjere u razvoju skoro svakog mjeseca”, rekao je francuski ministar.

Poljski ministar odbrane Wladyslaw Kosiniak-Kamysz objavio je na društvenoj mreži X da će se Oružane snage Poljske pridružiti Francuskoj u pripremi i osiguravanju Igara u Parizu.

Kamysz je naveo da će glavni cilj operativne grupe biti aktivnosti “vezane za detekciju eksploziva i suprotstavljanje terorističkim pojavama”.

RSS