Europski parlament objavljuje detalje istrage o ‘Pegasusu’ i drugim špijunskim softverima

Pegasus
Pixabay

U sklopu istrage o korištenju “Pegasusa” i drugih špijunskih softvera izvjestiteljica Europskog parlamenta Sophie In ‘t Veld danas će na konferenciji za medije predstaviti zaključke Istražnog odbora.

Deseci država i vlada koristili su softver za nadzor “Pegasus” izraelske tvrtke za kibernetičku sigurnost NSO Group. Ono što aktivisti mreže poput netzpolitik.org, građanskog laboratorija Toronto ili Amnesty International tvrde od 2018., postalo je izvjesno u srpnju 2021. kada je međunarodni istraživački tim otkrio: vlade Meksika, Indije, Maroka i Mađarske koristile su “Pegasus” za pristup pametnim telefonima i pretvorili su mobilne telefone u uređaje za nadzor.

Preko 50.000 telefonskih brojeva zaraženih “Pegasusom” dostavljeno je Amnesty Internationalu i investigativnoj nevladinoj grupi „Forbidden Stories”. Mediji diljem svijeta objavljuju posljednjih tjedana sve više detalja u vezi s nadzorom pojedinaca od strane različitih režima.

Izraelska firma NSO negira sve optužbe, no “Pegasus” se već može opisati kao jedan od najvećih nadzornih skandala našeg vremena.

RSS