EUROPSKI CENTAR ZA PRAĆENJE DROGA UTVRDIO: U Zagrebu se i dalje troši sve više kokaina

MUP RH

Zlouporaba kokaina posljednjih je godina ponovo u porastu u Zagrebu, a MDMA-a i amfetamini i dalje su popularne droge među Zagrepčanima, barem ako je suditi po vrlo objektivnom pokazatelju – analizi otpadnih voda u glavnom gradu Hrvatske.

Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) objavio je ovaj tjedan rezultate dosad najopsežnije analize otpadnih voda na prisutnost opojnih droga koja je prije godinu dana izvedena u 56 europskih gradova iz 19 europskih zemalja. javlja Novi list.

Analiza koja se provodi još od 2011. godine podrazumijevanje testiranje otpadnih voda u velikim gradovima na tragove četiri vrste droga – kokaina, amfetamina, metamfetamina i MDMA (ecstasy). Testirajući uzorke otpadnih voda, znanstvenici danas mogu sve preciznije procijeniti koja se količina određene supstance koristi u nekoj urbanoj sredini s obzirom na broj stanovnika.

Tako primjerice ovi najnoviji podaci pokazuju da se na području Zagreba – jedinog testiranog grada u Hrvatskoj – dnevno “potroši” 216.3 miligrama kokaina na 1000 stanovnika, što predstavlja povećanje u odnosu na prethodnu godinu. Štoviše, ako se vodimo po ovoj mjeri koja među stručnjacima postaje sve popularnija metoda za procjenu navika konzumiranja droga u gradovima, u Zagrebu se troši skoro tri puta više kokaina u odnosu na prije pet godina.

Više pročitajte OVDJE.

RSS