EUROPSKA KOMISIJA I INTERNETSKE PLATFORME: Mogu li se brže uklanjati prijetnje s web-a?

Gradska vlast nudi nagrade za korisne informacije
prtsc Youtube

U Bruxellesu se više povjerenika sastaje s predstavnicima internetskih platformi kako bi raspravljali o napretku ostvarenom u borbi protiv širenja nezakonitog sadržaja na internetu, uključujući terorističku propagandu, ksenofobiju, rasizam, govor mržnje te kršenje prava intelektualnog vlasništva.

Sastanak je dobra prilika za iskrenu i otvorenu raspravu o ostvarenom napretku i stečenim iskustvima. Uoči sastanka potpredsjednik Andrus Ansip te povjerenici Dimitris Avramopoulos, Elżbieta Bieńkowska, Věra Jourová, Julian King i Mariya Gabriel izdali su sljedeću izjavu: Komisija računa da će internetske platforme pojačati i ubrzati nastojanja da brzo i sveobuhvatno riješe prijetnje s kojima smo suočeni. Ta nastojanja moraju obuhvaćati tješnju suradnju s nadležnim nacionalnim tijelima i tijelima za provedbu zakona, pojačanu razmjenu iskustava među internetskim akterima te daljnje djelovanje na sprječavanju ponovne pojave nezakonitog sadržaja.

Nastavit ćemo promicati suradnju s društvenim medijima na otkrivanju i uklanjanju terorističkog i drugog nezakonitog sadržaja s interneta te ćemo, ako to bude potrebno, predložiti donošenje zakonodavstva kojim će se dopuniti postojeći regulatorni okvir.

Sastanak je usklađen sa smjernicama i načelima Komisije za internetske platforme predstavljenima u rujnu 2017., a usmjerenima na jačanje prevencije, otkrivanja i uklanjanja nezakonitog sadržaja na internetu, doznaje se iz Europske komisije.

RSS