EUROBAROMETAR: 80 posto Europljana podržava zajedničku akciju protiv terorizma

Zašto se Hrvatska ne bori učinkovito protiv terorizma
Hrvatski vojnik

Prema istraživanje Eurobarometra 80 posto Europljana slaže se da EU treba djelovati protiv terorizma.

Radi se o najvećoj podršci većoj akciji Europske unije među svim političkim područjima. Ukupno 60 posto ispitanika također želi da EU djeluje jedinstveno po pitanju obrane i sigurnosti.

Parlament radi na cijelom nizu mjera u ovom području.

Nova pravila za suzbijanje prijetnje od tzv. stranih boraca i izoliranih napada odobrena su u veljači. Putovanje u strane zemlje u svrhe treninga za teroristički čin sada je kazneno djelo u cijelom EU-u, a države članice moraju sustavno provjeravati strane građane koji ulaze u zemlju u bazi podaci.

U srpnju je Parlament glasao za osnivanje posebnog Odbora za ispitivanje protuterorističkih mjera u EU-u i pronalazak potencijalnih nedostataka. Zastupnici će o završnom izvješću Odbora glasati nakon godine dana mandata.

Kako bi se efikasnije suzbijao međunarodni terorizam, Parlament radi i na poboljšanju direktive protiv pranja novca, točnije, bržem dijeljenju informacija među državama članicama.

Zastupnici će također finalizirati novi sustav ulaza u EU prema kojem će se štambiljanje putovnica zamijeniti elektroničkom pohranom podataka, priopćeno je iz Europskog parlamenta.

A. RAIĆ-KNEŽEVIĆ