EUROBAROMETAR: 80 posto Europljana podržava zajedničku akciju protiv terorizma

Hrvatski vojnik

Prema istraživanje Eurobarometra 80 posto Europljana slaže se da EU treba djelovati protiv terorizma.

Radi se o najvećoj podršci većoj akciji Europske unije među svim političkim područjima. Ukupno 60 posto ispitanika također želi da EU djeluje jedinstveno po pitanju obrane i sigurnosti.

Parlament radi na cijelom nizu mjera u ovom području.

Nova pravila za suzbijanje prijetnje od tzv. stranih boraca i izoliranih napada odobrena su u veljači. Putovanje u strane zemlje u svrhe treninga za teroristički čin sada je kazneno djelo u cijelom EU-u, a države članice moraju sustavno provjeravati strane građane koji ulaze u zemlju u bazi podaci.

U srpnju je Parlament glasao za osnivanje posebnog Odbora za ispitivanje protuterorističkih mjera u EU-u i pronalazak potencijalnih nedostataka. Zastupnici će o završnom izvješću Odbora glasati nakon godine dana mandata.

Kako bi se efikasnije suzbijao međunarodni terorizam, Parlament radi i na poboljšanju direktive protiv pranja novca, točnije, bržem dijeljenju informacija među državama članicama.

Zastupnici će također finalizirati novi sustav ulaza u EU prema kojem će se štambiljanje putovnica zamijeniti elektroničkom pohranom podataka, priopćeno je iz Europskog parlamenta.

A. RAIĆ-KNEŽEVIĆ