Elon Musk: Budućnost leži u bespilotnom ratovanju

Osnivač i glavni inženjer SpaceX-a, Elon Musk, poznat je po pionirskim razornim tehnologijama poput raketnih brodova za višekratnu upotrebu i elektroničkih automobila, ali na konferenciji o američkim zrakoplovnim snagama istaknuo se iz drugih razloga.

Naime, tijekom razgovora o revolucioniranju zračnih borbi, s general-potpukovnikom Johnom Thompsonom, Musk je istaknuo kako budućnost leži u lokalnom autonomnom bespilotnom ratovanju te da je prošlo doba borbenih mlaznica.

Zrakoplovne snage i ostale vojne službe SAD-a upletene su u višedesetljetnu raspravu o ravnoteži upotrebe čuvanih i bespilotnih tehnologija i procjenu kako bi budući skokovi u umjetnoj inteligenciji mogli omogućiti ili komplicirati pravila angažiranja na bojnom polju.

Osnivač SpaceX-a potaknuo je mlade da proučavaju fiziku i računalnu tehnologiju, rekavši da obje discipline imaju “vrlo dobru prediktivnu snagu” te je predvidio da će AI vjerojatno biti najprometnija tehnologija koja će se pojaviti u sljedećih pet godina, a na kraju je pozvao službu na poduzimanje velikih rizika za postizanje “radikalnih rezultata”.

Također, Musk je pohvalio konkurenciju tijekom rasprave o raketama za višekratnu upotrebu koje SpaceX razvija te je čak dva puta tijekom razgovora, pozvao zračne snage da svemirskim snagama oponašaju Starfleet, ikoničnu svemirsku organizaciju koja je postala poznata u televizijskoj seriji “Star Trek”.

Originalni članak pročitajte ovdje.

PO/Foto:Instagram/@elonrmuskk