EKOLOŠKA GRANIČNA SIGURNOST: Norveška vojska granicu s Rusijom čuva na električnim biciklima

Wikipedia

Norveška vojska postala je prva vojska na svijetu koja zaštitu granice obavlja vojnim ophodnjama na električnim biciklima, piše Barentsobserver.com

Naime, norveški vojnici granicu s Rusijom čuvaju i patrolirajući na električnim biciklima.

Pripadnici vojnog garnizona Sør-Varanger (GSV) od kada je Norveška postala šengenski član prije 15 godina, graničnu ophodnju tijekom ljetnog razdoblja obavljaju u vojnim transporterima sa šest kotača. Problem s takvim velikim vozilima je što proizvode buku – za razliku od bicikala koji pored očite taktičke prednosti – tišine,  ne štete okolišu.

Korištenje električnih bicikala u funkciji granične sigurnosti sada je u pilot fazi.

„Ispitujemo tehničke karakteristike bicikala i kako se uklapaju u koncept naših graničnih stražara“, rekao je pukovnik Jørn Qviller, zapovjednik garnizona.

Odgovorni vjeruju da su operativne koristi značajne te da električni bicikli zaslužuju postati jedan od alata koje vojska mora imati u budućnosti.

Električni bicikli imaju snažne baterije, koje traju neko vrijeme, ovisno o terenu i temperaturi. Za graničare na biciklima, potrebna je posebna obuka i znanjeodržavanja bicikala.

Norveško-ruska granica duga je 196 kilometara i prolazi kroz grube terene, planine te uz obale rijeka Pasvik i Grense Jakobselv.

Norveška granica prema Rusiji najsjevernija je vanjska granica Schengenske granice.

Do sada je svega nekoliko migranata uspjelo prijeći ovu granicu, naime ruski graničari uhitili su ih prije nego su došli do granice.

DBO