Eccosova implementacija sustava tehničke zaštite za HEP Proizvodnju d.o.o.

Eccosova implementacija sustava tehničke zaštite za HEP Proizvodnju d.o.o.
Eccos

Za rad svake hidroelektrane, kao vodećeg izvora obnovljive energije u Hrvatskoj, ključni su nesmetana i neprekidna proizvodnja, sprječavanje negativnog ponašanja pojedinaca te pravovremena reakcija u slučaju opasnosti

Eccos je u konzorciju s tvrtkom Securus d.o.o. za HEP proizvodnju d.o.o., s ciljem povećanja razine sigurnosti objekta, odradio iznimno kompleksnu i izazovnu implementaciju sustava tehničke zaštite za dva proizvodna centra koja se sastoje od četiri hidroelektrane.

Eccosov razvojni tim od dvadesetak inženjera uspješno je integrirao sustav s postojećim glavnim integracijskim softverom HEP grupe.

Ono što Eccosova rješenja čini drugačijima je upravo potpuna integracija više sustava tehničke zaštite različitih proizvođača.

Naime, implementirani sustavi tehničke zaštite integrirani su u središnju integracijsku platformu HISP gdje se prikupljaju i obrađuju svi alarmi i događaji sustava tehničke zaštite.

Nadalje, upravljanje je omogućeno iz lokalnog nadzorno operativnog centra svake HE kao i iz jedinstvenog središnjeg nadzorno operativnog centra HEP grupe.

Najveći izazov za implementaciju sustava tehničke zaštite u ovom projektu bio je u samoj pripremi gdje se ključnim pokazalo iskustvo Eccosovih i Securusovih inženjera pri pravilnoj detekciji mogućih uzroka i razloga zbog kojih promatrani objekti mogu biti izloženi određenim opasnostima, a zatim i mogućim načinima njihova sprečavanja.

S obzirom na to da uzroci ugrožavanja mogu biti u nepovoljnom djelovanju prirodnih sila i tehnološko – tehničkih procesa, negativnom djelovanju i ponašanju ljudi te neadekvatnim uvjetima i načinima zaštite, to onda i određuje vrstu podataka koju treba prikupiti, a samim time i mogući izbor metoda i tehnika njihova prikupljanja.

Dodatno otežavajući faktor bila je veličina, rasprostranjenost i nepristupačnost objekata koje je potrebno zaštititi koristeći suvremene metode, moderna i precizna rješenja, a pri tom uzeti u obzir mogućnost njihove potpune integracije s postojećim sustavom naručitelja.

Izazovni projekti kao ovaj dokazuju kvalitetu Eccosovog rada u područjima implementacije i integracije sustava tehničke zaštite, a uspješan dovršetak ovog projekta daje Eccosu vjetar u leđa za kontinuirani razvoj i uvođenje novih tehnologija.

PO/Foto: Eccos