‘Držat ću oči širom otvorene’. Kreće nova kampanja za zaštitu žrtava kaznenih djela

Oči širom otvorene
MUP RH

Republika Hrvatska se ove godine pridružila devet zemalja EU u provođenju nove kampanje “Držat ću oči širom otvorene”.

Svake godine 22. veljače obilježava se diljem EU kao Europski dan zaštite žrtava kaznenih djela. Već 33 godine međunarodna organizacija Victim Support Europe, u suradnji sa zemljama članicama EU, bori se za bolju zaštitu, pomoć i podršku osobama koje su postale žrtva kaznenih djela.

Naime, svake godine više od 75 milijuna ljudi postane žrtva teških zločina u Europskoj uniji. Europska unija svojom Direktivom o pravima žrtava iz 2012., uvelike je pomogla žrtvama da se s njima postupa s poštovanjem te da imaju podršku i zaštitu. No ipak, prema podacima EU, puno je žrtava koje nisu u potpunosti zaštićene. Mnoge žrtve nikada ne prijave kaznena djela, čak ni one najstrašnije zločine. Tamo gdje žrtve ipak prijave zločin, suočavaju se sa značajnim izazovima i tjeskobom, a u nekim zemljama žrtve nemaju pristup stručnoj podršci.

Zbog toga se Europska komisija, ove godine, obvezala unaprijediti zakonodavstvo EU-a o žrtvama kaznenih djela, uz prioritetno revidiranje i nadopunu Direktive o pravima žrtava.

Revizija Direktive o pravima žrtava, koja je dio Strategije EU-a o pravima žrtava (2020.-2025.) ima za cilj ažurirati i unaprijediti standarde o pravima, podršci i zaštiti žrtava zločina i osigurava da se osobe koje su postale žrtve zločina priznaju i da se prema njima postupa s poštovanjem.

Direktiva propisuje da moraju dobiti odgovarajuću zaštitu, potporu i pristup pravdi, predviđa i prava žrtava i članova njihovih obitelji na informacije, podršku i zaštitu, kao i procesna prava žrtava u kaznenom postupku.

Direktiva također zahtijeva da zemlje EU-a osiguraju odgovarajuću obuku o potrebama žrtava za one službenike koji će biti u kontaktu sa žrtvama.

Kako bi unaprijedili i osigurali pružanje adekvatne podrške žrtvama u Republici Hrvatskoj, Ministarstvo unutarnjih poslova je početkom 2022. godine s Ministarstvom pravosuđa i uprave i Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima sklopilo Sporazum o suradnji u provedbi pilot projekta uspostave sustava referiranja/upućivanja žrtava na Udrugu za podršku žrtvama i svjedocima/Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja 116 006. Naime, žrtve se po obavljenom razgovoru u policiji, odnosno prijavi kaznenog djela, uz njihovu suglasnost, upućuje da će ih kontaktirati osobe iz Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja, te im razjasniti eventualne nejasnoće oko njihovih prava, samog kaznenog postupka, kao i uputiti na druge oblike pomoći i potpore i sl.

Navedeni pilot projekt se u 2022. godini provodio na području VII. PP Zagreb i PU koprivničko križevačke, a u 2023. projekt se provodi i u PU bjelovarsko-bilogorskoj, PU požeško-slavonskoj, PU virovitičko-podravskoj i PU ličko-senjskoj.

Republika Hrvatska se ove godine pridružila devet zemalja EU u kampanju Europske komisije i partnera u provođenju nove kampanje „Držat ću oči širom otvorene“. Ovom se kampanjom građane želi osvijestiti o pravima koje imaju žrtve kaznenih djela, dostupnim službama za pomoć i podršku, kao i mogućnostima prijave kaznenog djela te posebno potaknuti bližnje, članove obitelji, prijatelje, ali i širu okolinu da žrtve prepoznaju, pruže im svoju podršku te im pomognu prijaviti nasilje.
Ministarstvo unutarnjih poslova podržava ovu kampanju, te ovom prilikom poziva sve građane Republike Hrvatske, da se i oni uključe u kampanju i dadu svoju podršku onima kojima zasigurno treba, kako bi poslali poruku da ćemo držati oči širom otvorene i prijaviti nasilje ako ga primijetimo.

Što učiniti ako se nađete u situaciji da trenutno svjedočite nekom kaznenom djelu?

– bez odgode kontaktirajte nadležne službe i obavijestite ih o počinjenju kaznenog djela (policija, hitna) pozivom na 192 ili 112
– ako je to za vas sigurno, pružite pomoć žrtvi

Što učiniti u slučaju da vam se bliska osoba, prijatelj/ica ili kolega/ica povjeri da je doživio/jela neko kazneno djelo?

– Važno je saslušati osobu bez donošenja bilo kakvih sudova,
– dati osobi do znanja da ste joj podrška,
– ne dijeliti savjete jer nitko ne može znati kako je toj osobi i ona je jedina koja može    odlučiti što,
– kada i kako želi učiniti, poštivati osjećaje i odluku osobe
– biti strpljiv/a i suosjećajan/na
– ne umanjivati doživljaj osobe na način da joj se kaže da to ostavi iza sebe ili joj sugerirati da je kriva –> žrtva nikada nije kriva za kazneno djelo, odgovornost je isključivo na počinitelju
– biti informiran/a
– informirati žrtvu o pravu prijave kaznenog djela nadležnim institucijama (policiji ili državnom odvjetništvu)
– informirati i uputiti žrtvu na službe i organizacije koje pružaju sveobuhvatnu pomoć i podršku poput besplatne i anonimne linije dostupne na broju 116 006.

“Ne zaboravite da kazneno djelo možete prijaviti policiji pozivom na telefonski broj 192. Također se, osim policiji, možete obratiti i državnom odvjetništvu”, poručuju iz Ravnateljstva policije.

Za više informacija na raspolaganju je besplatna i anonimna linija Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja 116 006 koja je dostupna 24 sata dnevno, sve dane u godini, na koji su dostupne usluge savjetovanja i informiranja, emocionalne i psihološke podrške, pravnog savjetovanja, skloništa, telefonske linije za pomoć i podršku, kao i druge usluge, priopćeno je.

RSS