Bitka za sigurnost – kampanja splitske policije protiv računalnih prijevara

Bitka za sigurnost

Nedavno su u PU splitsko-dalmatinskoj,  u sklopu obilježavanja Dana sigurnijeg interneta nagrađene učenice Laura Jurin i Anđela Dragušica koje su postigle najbolje rezultate na kvizu “SafetyNet – Bitka za sigurnost” čiji je glavni cilj naučiti djecu o rizicima i opasnostima koje prijete na Internetu.

Riječ je o aplikaciji u kojoj uz policiju sudjeluju Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje i članovi udruge “DUMP” uz potporu Splitsko-dalmatinske županije, a najbolje učenice dobile su poklon bon u iznosu od 140 eura.

Načelnik PU splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić istaknuo je da im je prioritet zaštita djece, ali i da se u posljednje vrijeme pojavljuju i drugi problemi – porast računalnih prijevara.

– Na našoj web stranici dostupni su materijali koji će pomoći svima da prepoznaju opasnosti na internetu, ali i savjete koji će našim građanima pomoći da odaberu pravu opciju.

U prošloj godini imamo porast računalnih prijevara tako da počinitelj iskoristi lakomislenost i naivnost naših sugrađana. Odjednom osoba od prodavača postane žrtva koja ostane bez novca i podataka zbog jednog klika koji im se čini kao put u bolju budućnost, ali ih zapravo odvede u ozbiljne probleme.

Kada promatramo kretanje kriminaliteta, možemo primijetiti da je manje provala i drskih krađa, a više šteta koje se vežu uz internet i naivnost ljudi. Najbolji model zaštite je prevencija i zato želimo da naša kampanja “SafetyNet” dođe u svaki dom – zaključio je  Marendić.

Policijska uprava splitsko-dalmatinska u 2022.godini zabilježila je 196 kaznenih djela Računalna prevara, dok je u 2021.godini bilo 117 takvih dijela. U siječnju ove godine evidentirano je 10 kaznenih dijela računalne prijevare.

Na povećanje broja ove vrste kaznenih djela  utječe i činjenica da se građani sve više služe internetom prilikom obavljanja svakodnevnih poslova, kao na primjer prodaje i kupnje različitih predmeta, piše slobodnadalmacija.hr

RSS/ Foto: PU splitsko-dalmatinska