TikTok ispravlja nedostatke cyber sigurnosti

Nakon otkrivanja nekoliko nedostataka po sigurnosnim pitanjima na njegovoj aplikaciji, TikTok je  izdao zakrpu kojom se osigurava zaštita privatnosti korisnika.

Naime, nakon što je tim izraelskih istraživača kibernetičke sigurnosti otkrio niz sigurnosnih problema s popularnom video aplikacijom TikTok, tvrtka je poduzela korake za ispravljanje nedostataka u cyber sigurnosti kako bi osigurala da hakeri ne mogu pristupiti osobnim podacima korisnika.

Istraživači, iz Check Point Research-a, nedavno su objavili izvješće u kojem su prikazali kako hakeri mogu prenijeti ili izbrisati videozapise s korisničkih računa i pristupiti osobnim podacima korisnika, poput adrese e-pošte i rođendana.

Kao odgovor na izvješće, Luke Deshotels, koji radi za TikTokov sigurnosni tim, izjavio je da TikTok potiče istraživače da privatno otkriju nedostatke u cyber sigurnosti tvrtke kako bi se iste mogle riješiti prije nego što nedostaci postanu javni.

Prije javnog objavljivanja sigurnosnih problema, CheckPoint je osigurao da su svi prijavljeni problemi ažurirani u najnovijoj verziji aplikacije, a Deshotels je izjavio da su u TickTock-u nadaju da će ova uspješna rezolucija potaknuti buduću suradnju sa sigurnosnim istraživačima.

TikTok se tijekom posljednje godina suočavao s čestim nadzorima sigurnosnih stručnjaka i zakonodavaca koji su zabrinuti zbog kineskog vlasništva aplikacije.

Naime, ByteDance, kineska kompanija koja posjeduje TikTok, optužena je za cenzuru sadržaj koja se smatra uvredljivom za Kinu te za prikupljanje osobnih podataka o korisnicima, koji se kasnije mogu podijeliti s vladom.

Ministarstvo trgovine trenutno provodi analizu nacionalne sigurnosti  ByteDance-a zbog kupovine američke aplikacije Musical.ly, preteče TikToka.

Uz sve to aplikacija je 2019. platila višemilijunsku kaznu kako bi podmirila kaznu zbog optužbe da su prekršili Zakon o zaštiti privatnosti djece jer su na svojoj mreži prikupljali osobne podatke o djeci bez prethodnog traženja suglasnosti roditelja, prenosi securitytoday.com

Zanimljivo, američka mornarica nedavno je svojim djelatnicima zabranila  korištenje aplikacije TikToka na svojim uređajima zbog prijetnje kibernetičkoj sigurnosti.

PO / Foto: Instagram/@doichys_tiktoks