Dodijeljena je Hrvatska velika nagrada sigurnosti. Evo dobitnika

Dodjela Hrvatska velika nagrada sigurnosti 2022

Danas je dodijeljena Hrvatska velika nagrada sigurnosti. Hrvatska udruga menadžera sigurnosti ovi je nagradu ustanovila 2010. s ciljem odavanja priznanja pojedincima, poslovnim subjektima/institucijama, lokalnoj zajednici – svima koji daju značajan doprinos ostvarivanju i razvoju sigurnosti Republike Hrvatske.

Nagrada u obliku prstena simbolizira cjelovitost i jedinstvo. Prsten je oduvijek označavao autoritet, čast i dostojanstvo. 

Isprepleteni prsteni u logu Hrvatske velike nagrade sigurnosti simboliziraju zaštićeni prostor, a jedan zlatni ring je pojedinac u sustavu koji doprinosi cjelovitoj sigurnosti. Autorica nagrade je Kristina Gračan. 

Nominacijski postupak dodjele Hrvatske Velike Nagrade Sigurnosti 2022. trajao je gotovo 12 mjeseci, zaključen je 5. rujna 2022. Nominirano je 36 fizičkih i pravnih osoba u 12 kategorija.

Evo nagrađenih:

 

 • MEDIJSKA PROMOCIJA SIGURNOSTI 

   AKD  –  za projekt  multimedijalne izložbe dostignuća u digitalnim tehnologijama, zaštićenom tisku i pametnim rješenjima, povodom  30 godina povjerenja i sigurnosti. 

Povodom tridesete obljetnice AKD-a, tvrtke od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku koja je osnovana s ciljem proizvodnje dokumenata Republike Hrvatske s prepoznatljivim nacionalnim obilježjima te najvišim tehnološkim i sigurnosnim standardima, AKD je organizirao multimedijsku izložbu u Muzeju suvremene umjetnosti, kojom je široj javnosti, građanima,  i poslovnim partnerima predstavio dostignuća u digitalnim tehnologijama, zaštićenom tisku i pametnim rješenjima. Suvremenom prezentacijom eksponata i kroz brojne podatke, prikazan je široki spektar AKD-ovih usluga i tehnologija – od digitalizacije obalnog linijskog prijevoza putnika, naprednog sustava za pohranu i obradu tahografskih podataka, kibernetičke sigurnosti, usluga za bankarski sektor i financijske institucije, do pametnih rješenja u području sljedivosti duhanskih proizvoda, te sljedivosti i sigurnosti hrane.

U suradnji s partnerima izložbe – Ministarstvom unutarnjih poslova, Centrom za kriminalistička ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić” i Muzejom policije, izloženi su stvarni primjeri krivotvorina osobnih dokumenata, isprava i umjetnina koje je vještačio MUP-ov Centar za kriminalistička ispitivanja istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić”. Posjetitelji su mogli vidjeti i dio građe Muzeja policije, doprinos Hrvata svjetskoj kriminalističkoj praksi, a održano je i stručno predavanje na temu krivotvorenja.  

 

 • NAJBOLJI PROJEKT LOKALNE I PODRUČNE (REGIONALNE) SAMOUPRAVE ZA SIGURNOST ZAJEDNICE

  GRAD NOVALJA – za projekt ostvarivanja urbane sigurnosti

Grad Novalja turistička je destinacija mladih, destinacija festivala, glazbe i zabave uz sve druge oblike turizma , a što predstavlja svakako veliki sigurnosni izazov. Tijekom sezone broj stanovnika se poveća i za deset puta, od čega bude i  do 15-20.000 mladih koji dolaze na ovu destinaciju radi odmora, zabave i glazbe.

U posljednje dvije godine intenzivnim radom gradske uprave na čelu s gradonačelnikom Ivanom Dabom, želi se u cijelosti ostvariti vizija Novalja – siguran grad, u kojem se svi građani kao i turisti osjećaju sigurno jedni pored drugih, bez obzira na različite interese kada je u pitanju odmor, na starosnu dob, na porijeklo itd

U cilju ostvarivanja urbane sigurnosti te prevencije svih oblika kaznenih djela sprječavanja narušavanja javnog reda i mira te sigurnosti i protočnosti cestovnog prometa, na području grada Novalje uveden je aktivni videonadzor s 32 kamere povezane u jedinstveni nadzorni centar grada Novalje, a dodatno je planirano proširenje postojeće mreže s posebnim naglaskom na područje zone plaže Zrće.

Tijekom turističke sezone 2022. godine na području Grada zaposleno je 9 komunalnih redara, 4 komunalna izvidnika te 4 zaštitara. Gradsko komunalno redarstvo ustrojeno je na način da svoje poslove izvršava u vremenskom razdoblju od 24 sata, a pored svojih redovnih zadaća, tijekom večernjih i noćnih sati isti aktivno sudjeluju u prevenciji narušavanja javnog reda i mira na svim javnim površinama te u smještajnim kapacitetima. 

Pored prethodno navedenih komunalnih redara i komunalnih izvidnika, grad Novalja je u navedenoj turističkoj sezoni zaposlio i 4 zaštitara koji zajedno sa spomenutim komunalnim redarima za trajanja noćnih sati obavljaju poslove u cilju prevencije narušavanja javnog reda i mira, kao i drugih kažnjivih radnji te asocijalnih ponašanja. Osim toga, na internetskim stranicama Grada građanima i turistima svakodnevno su dostupne pravovremene informacije o svim bitnim pitanjima i gradskim odlukama te druge potrebne informacije za općenitu sigurnost na području Grada.

Govoreći o zdravstvenoj skrbi na području grada Novalje, tijekom ljetne sezone 2022., pored 3 ordinacije obiteljske medicine, djeluju 4 tima hitne medicinske pomoći, 2 turističke ambulante te 1 trijažni medicinski tim koji djeluje na plaži Zrće.

U svim klubovima na plaži Zrće postavljeni su limitatori zvuka koji u svakom trenutku reguliraju razinu buke te onemogućavaju prelazak razine buke iznad 98 db. Vezano uz navedeno, u mjestu Caska, geografski najbližem plaži Zrće, postavljene su dvije mjerne jedinice koje (pored spomenutih limitatora zvuka u klubovima na plaži Zrće) mjere razinu buke i u okolnim naseljima, a čime je problem buke riješen.

Tijekom 2022. godine izvršena je rekonstrukcija i nadogradnja zgrade DVD Novalja, uvedeno je 24 satno dežurstvo te se vrši konstatno obnavljanje voznog parka i tehnike, dok je za 2023. godinu planirano postavljanje protupožarnih kamera. Također, za napomenuti je da su za trajanja manifestacija i festivala većeg razmjera na plaži Zrće pripadnici DVD Novalja bili konstantno prisutni, kako ljudstvom, tako i tehnikom, a sve u cilju pravovremenog djelovanja u slučaju požara.

Grad Novalja u 2022. godini sufinancira smještaj za sve policijske službenike koji se od 1. lipnja 2022. nalaze na ispomoći u PP Novalja. Suradnja između policije i djeltnika gradskih službi je na zavidnoj razini te se svakodnevno održavaju kontakti i razmijenjuju informacije . Osim toga, grad je Ministarstvu unutarnjih poslova osigurao zemljište za izgradnju nove policijske postaje te je u tijeku izrada projektne dokumentacije, kao i ishođenje potrebnih dozvola za izgradnju iste.

Nadalje, treba istaknuti permanentnu suradnju grada Novalje sa svim klubovima i ostalim sudionicima noćnog života u Gradu, poglavito po pitanju ostvarivanja sigurnosti noćnih klubova i njihovih posjetitelja, stoga se navedenom problemu pristupa s maksimalnom pozornošću. U vezi s tim, vlasnici klubova, organizatori festivala i sami posjetitelji očekuju visoku razinu sigurnosti pa je u tom smislu nedvojbeno potreban angažman većeg broja policajaca, komunalnih redara i zaštitara. Svakom održavanju festivala i drugih manifestacija na području Grada i u klubovima na plaži Zrće prethodi određeni broj radnih sastanaka s predstavnicima organizatora, policije, hitne službe, komunalnog redarstva, vatrogasaca, turističke zajednice i ostalih čimbenika uključenih u navedena događanja. Dodatno, za vrijeme trajanja festivala većeg opsega, u gradskoj upravi svakodnevno se održavaju koordinacijski sastanci gradonačelnika s gore navedenim subjektima.

Zaključno, govoreći o sigurnosti cestovnog prometa, u tijeku je izrada prometne studije ustroja prometa na području grada Novalje te priprema projektne dokumentacije i ostalih zahvata vezanih uz rekostrukciju križanja DC 106 s lokalnom cestom za Metajnu, rekonstrukciju križanja DC 106 s prilaznom cestom za plažu Zrće, rekonstrukciju križanja DC 106 i prilazne ceste za turističko naselje Gajac te rekonstrukciju Primorske ulice, kao i pristupnih cesta u samom gradu Novalji, čime će se ostvariti veća protočnost i sigurnost svih sudionika u prometu.

 

 • NAJBOLJI PROJEKT POSLOVNOG SEKTORA U OSTVARIVANJU SIGURNOSTI ZAJEDNICE

  CEMEX Hrvatska d.d. – za projekt „Sigurno i zdravo do cilja“

S ciljem promicanja zdravlja i sigurnosti u prometu Tomislav Antunović, voditelj betonskih operacija i Josip Gavran, rukovatelj postrojenja za proizvodnju betona CEMEX-a Hrvatska, biciklima su kroz tri dana u lipnju 2022. prešli više od 450 kilometara i obišli CEMEX-ove betonare u Zagrebu, Zadru i Kaštelima. 

Ovi zaljubljenici u bicikl, najodrživije prometno sredstvo, često se upućuju na biciklističke ture, a ovaj su put spojili ugodno s poslovnim te turnejom od Zagreba do Kaštela u samo nekoliko dana pokazali koliko je važna sigurnost u prometu, ali i sigurnost na radu u operativnim pogonima. U vožnji od Zadra do Kaštela, sigurno vozeći do posljednje betonare na svom putu, Tomislavu i Josipu se pridružio i predsjednik Uprave CEMEX Hrvatska, Alen Voloder.

Zaštita na radu i zdravlje zaposlenika prvi su prioritet CEMEX-a, a Tomislav i Josip ovim su hvalevrijednim potezom promovirali svakodnevno provođenje kompanijske procedure Visible Felt Leadership koja za cilj ima vodstvo i odgovornost za pregled svih aspekata sigurnosti u nekom pogonu, od zaštitne opreme do strojeva i procesa. Jasna vizija sigurnosti, beskompromisni standardi koji je osiguravaju i osjećaj osobne odgovornosti svakoga tko radi u pogonu ili pak na cesti temelj su sprječavanja nezgoda – kako na radu, tako i u prometu.  Uz prirodne ljepote koje su obišli na putu, promovirali su i koristi koje za zdravlje ima sigurna vožnja bicikla: od jačanja krvožilnog i dišnog sustava, jačanja muskulature, do samog zadovoljstva vožnje.

Bila je to izvrsna prilika za podizanje svijesti o tome koliko je važno sigurno kretanje prometu i svijest o svim drugim sudionicima prometa, kao i koliko je važno usvajati ponašanja koja omogućavaju siguran rad u pogonima. CEMEX Hrvatska je u 2022.godini ugradila preko 60 kompleta kamera unutar svoje prijevozničke flote, vodeći računa o tzv. „mrtvim točkama“. Na gore opisan osim podizanja standarda sigurnosti unutar tvrtke, doprinijeli su i povećanju sigurnosti na cestama, posebno povećanju sigurnosti biciklista.

 

 • NAJBOLJI INOVATIVNI PROJEKT U PODRUČJU SIGURNOSTI

STARTUP BROMBUL – za projekt aplikacije ZULUHOOD, mobilna platforma za sigurnost doma

Zuluhood je prva domaća mobilna platforma namijenjena sigurnosti doma. 

Zuluhood s jedne strane platforma za nadzor koja se temelji na zajednici i samoorganizaciji korisnika, dok je s druge strane to platforma za kupovanje zaštitarskih usluga. Organizatori CES-a ove su godine Zuluhood uvrstili u top 10 najperspektivnijih startupa.

Mogućnost kupovine profesionalne preventivne i reaktivne zaštitarske usluge, i to onda kada je ona doista potrebna. Ovakve usluge korisne su upravo u sezoni godišnjih odmora, i kada mnogi od nas muku muče zbog činjenice da na tjedan, dva ili tri ostavljaju svoj dom bez (pravog) nadzora.

Tako su sada, putem besplatne Zuluhood aplikacije, dostupne sljedeće usluge:

Hitna provjera (Urgent check) 

Provjeri moj dom (Check my home) 

Proslijedi alarme (Daily monitoring)

Kućni zaštitar (Home Guard) 

Sigurno druženje (Event Guard) 

Navedene usluge trenutačno pruža AKD-Zaštita, no uskoro će korisnici Zuluhooda moći birati između nekoliko zaštitarskih tvrtki, najavljeno je.

 

 • OSTVARIVANJE I RAZVOJ SIGURNOSTI U KOMPANIJAMA

 HRVATSKA ELEKTROPRIVREDA  d.d.

Sve države, pa tako i Republika Hrvatska, suočene su sa činjenicom stalnog rasta energetske potrošnje i potrebom dugoročnog planiranja traženja izvora energije. 

Svjetski trendovi ukazuju na potrebu stvaranja nacionalnih strategija za zaštitu energetske i ostale kritične infrastrukture država, što se posljedično odražava i na potrebu redefiniranja njihovih temeljnih strateških dokumenata, prije svega, onih koji oblikuju sigurnosne strategije i sigurnosne politike. 

Jedno od ključnih područja nacionalne i međunarodne sigurnosti na početku 21. stoljeća postalo je pitanje energetske sigurnosti i zaštita kritične infrastrukture. Tome u prilog govori činjenica kako pitanja iscrpljivanja izvora nafte i prirodnog plina, posljedica oslanjanja država na uvoz energenata iz inozemstva, sigurnosti opskrbe energentima, brige za okoliš te traženja alternativnih izvora energije postaju svjetski važna pitanja. 

U okolnostima globalne energetske krize, neizvjesnosti opskrbe i snažnog rasta cijena energenata, Hrvatska elektroprivreda je u proteklom razdoblju bila jamac sigurne opskrbe hrvatskih građana i industrije električnom i toplinskom energijom te prirodnim plinom. Sukladno smjernicama i odlukama Vlade RH, poduzela je sve potrebne poslovne aktivnosti s ciljem pravodobnog osiguranja dovoljne količine energenata za pouzdanu i sigurnu opskrbu energijom na teritoriju Republike Hrvatske. Ujedno, polazeći od činjenice da je za dugoročnu sigurnost opskrbe važno jačati energetsku samodostatnost Hrvatske, Hrvatska elektroprivreda je intenzivirala ulaganja u nove proizvodne kapacitete s naglaskom na obnovljive izvore energije.

Ostvarivanjem navedenih aktivnosti HEP je još jednom potvrdio da je za funkcioniranje današnjega suvremenog društva nužnost opskrbe raznim vidovima energije od vitalnoga značaja, stoga osiguravanje sigurnosti energetskih pravaca i infrastrukture postaje važan predmet prilikom definiranja startegije poslovanja HEP-a. 

Sustavno promišljanje, planiranje i provedba aktivnosti aktivnosti uz postizanje energetske sigurnosti i zaštite kritične infrastrukture bile su glavne komponente poslovanja HEP-a u proteklom vremenskom razdoblju, ali ujedno i komponente prevage u dodjeli Hrvatske velike nagrade sigurnosti 2022.

 

 • HRABRI ČIN POLICIJSKOG SLUŽBENIKA, VOJNIKA, VATROGASCA, PRIPADNIKA CIVILNE ZAŠTITE, ZAŠTITARA I/ILI GRAĐANINA,

 posthumno, zaštitar HRVOJE ZANATIĆ

Hrabrostneustrašivost ili junaštvo je jedna od četiri osnovne vrline.  Hrabar čovjek se osjeća sposobnim i dovoljno je samopouzdan da riskira.

 U ranim jutarnjim satima u subotu, 3. rujna 2022., dvojica gostiju Automat casino kluba na zagrebačkoj Savici počeli su praviti nered u prostoru kluba, u kojem je na dužnosti zaštitara bio Hrvoje Zanatić, četrdesetgodišnji zaštitar NOKY securitya. 

Hrvoje je intervenirao pokušavajući smiriti cijelu situaciju. Gosti su ustrajali u divljanju pa ih je Hrvoje čuvajući imovinu kluba, pokušao izbaciti napolje. Jednog od gostiju je izvukao van pred ulaz, a drugi je opirući se izvlačenju udario Hrvoja nečim po glavi. On je u padu udario glavom o rub stepenica uz sam pločnik automat kluba. 

Unatoč promptnoj intenzivnoj liječničkoj pomoći, liječnici u KBC-u Rebro, Hrvoju nažalost nisu uspjeli pomoći. Hrvoje je u Noky security radio dulje vrijeme. Bio je vrijedan i dobar radnik. Posebno se brinuo za bolesnog brata, a o pokojnom zaštitaru, prijatelji i susjedi imaju samo riječi hvale.

Žiri HVNS ocjenjuje  da se Hrvoje  osjećao sposobnim i dovoljno samopouzdanim da intervenira. Pokazao je jaku i stabilnu želju za ispunjavanjem svoje osobne obaveze zaštitara naspram svog radnog mjesta. Njegova intervencija bila je njegovo nastojanje u pronalasku rješenja da ponovno uvede red i mir u casino klubu. Bila je to  hrabra odluka da se iz slobodnog izbora učini ono što je smatrao potrebnim u datom trenutku, a zbog koje jeu konačnici  žrtvovao i svoj život. Ovo. je jedina nagrada u kojoj nagrađeni iz plaketu i statuu dobiva i novčanu nagradu u iznosu od 500 eura neto. Nagrada će biti predana obitelji pokojnog Hrvoja.

 • NAJREPREZENTATIVNIJI PROJEKT SUSTAVA SIGURNOSTI

Policijska uprava Splitsko dalmatinska, 

MPG Southeast Europe, 

Sky LINK SECURITY SOLUTIONS d.o.o.       

za projekt Video nadzora festivala elektronske glazbe EUROPE ULTRA 2022.

Nakon dvije pandemijske godine, u srpnju 2022. obnovljena je splitska verzija svjetskog mega događaja, festival elektronske glazbe Europa Ultra . Ultra okuplja građane iz više od 140 država, u tri dana intenzivnog događanja na Parku mladeži u Splitu, u kontroliranom okruženju, okuplja se gotovo 100.000 gostiju ( više od 30.000 na dnevnoj bazi ). Organizacijski zahtjevan projekt izazov je za kompletnu infrastrukturu grada i županije, službi i institucija. 

Uz domenu organizacije programa, tehničke potpore i produkcije, organizacija poslova sigurnosti jedan je od složenijih segmenata uspješnog okupljanja. 

Partnerskim, funkcionalnim promišljanjem u pripremi, glavni organizatori iz tvrtke MPG Southeast Europe prihvatili su inicijativu PU splitsko dalmatinske, angažirali tvrtku Sky LINK SECURITY SOLUTIONS  i u sinergiji sva tri aktera realizirali model video nadzora javnog okupljanja primjenjiv na svim skupovima visokog rizika, prilagodljiv i mobilan. Kontrolna soba pretvorena je u mjesto prikupljanja svih važnih informacija, ključnih kod odlučivanja o dinamici okupljanja, procesima koji utječu na sigurnost izvođača i gostiju, svim važnim činiteljima uspješno osiguranog skupa.

Na skupu nisu zabilježeni incidenti koji bi doveli u pitanje sigurnost počinitelja, a i serija drskih krađa počinjenih trganjem lančića u gužvi, zaustavljena je i razriješena posredno i neposredno i kroz ulogu sustava video nadzora. Gosti kojima su lančići vraćeni (37 oštećenih) najbolja su promocija kvalitete i predanosti radu partnera u organizaciji okupljanja.

Navedenim sustavom je upravljalo 7 operatera.

 

NAJBOLJA DOMAĆA ZNANSTVENA KNJIGA IZ PODRUČJA SIGURNOSTI

Knjiga “Suvremeno ratovanje“ – Asimetrični i hibridni rat u teoriji i praksi

Izdavač: Despot infinitus d.o.o. Zagreb, 2022. Autor:  NIKOLA BRZICA

Tradicionalno poimanje rata, prema kojem se rat vodi na definiranom bojnom polju, a u njemu pobjeđuje onaj koji je brojniji, bolje opremljen i bolje vođen je iza nas.

Ova je knjiga, koja se temelji na znanstvenim istraživanjima autora, odmak od promatranja asimetrije isključivo kroz prizmu rata u Afganistanu i hibridnog ratovanja isključivo kroz prizmu rata Rusije i Ukrajine kao najrecentnijeg primjera. 

Komparacija dviju manifestacija asimetrije i triju hibridnih ratova dala je širu perspektivu problematici suvremenog ratovanja. Iz tih su komparacija doneseni zaključci koji mogu čitatelju dati temelj za bolje razumijevanje asimetričnog i hibridnog rata. 

Neizbježno je da se u budućnosti pojavi neki novi model, zvao se on asimetrični, hibridni ili nekako drugačije, koji će se opet u određenoj razini razlikovati od onoga što nam je danas poznato.I

INDIVIDUALNI DOPRINOS U OSTVARIVANJU I RAZVOJU SIGURNOSTI ZAJEDNICE

MATE LAUŠIĆ, general pukovnik u miru, diplomirao kriminalistiku na Višoj školi za unutarnje poslove kao i na Fakultetu kriminalističkih znanosti u Zagrebu.

U javnoj sigurnosti i obrambenom sektoru obnašao je čitav niz odgovornih dužnosti. 

U svakom slučaju je vrlo značajna bila dužnost Šefa osiguranja prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana na koju dužnost je kao pripadnik MUP-a RH imenovan u studenom 1990.

Od 1. prosinca 1991. do 31.12. 2002. godine se nalazio na dužnosti načelnika Uprave Vojne policije MORH – a RH.Kao načelnik Uprave Vojne policije imao je zadaću ustrojavanja, vođenja i razvoja Uprave Vojne policije MORH-a kao i svih postrojbi Vojne policije kako tijekom cjelokupnog Domovinskog rata, te u poslijeratnom periodu sve do umirovljenja.

Dugi je niz godina predavao na predmetima „Osobna i poslovna sigurnost managera“, zatim „Business intelligence“ i „Kriminalistika“.

Koautor je knjige iz područja sigurnosti: „Jeste li doista sigurni da ste sigurni?“, 2008.  i „Sigurnost na službenom putu“, 2009.

Posljednjih deset godina intenzivno radi na procjenama i planovima sigurnosne zaštite pomorskih luka, kulturne baštine, obrazovnih institucija i različitih objekata kritične infrastrukture, kao i sigurnosna savjetovanja Uprava tvrtki u javnom i privatnom sektoru.

Na stručnim visokim učilištima aktivan je predavač i mentor budućim naraštajima menadžera sigurnosti.

NAJBOLJI PROJEKT NVO ZA SIGURNOST ZAJEDNICE

HRVATSKI CRVENI KRIŽ – za projekt Sigurnije Škole i vrtići ( Edukativna platforma  za sigurnije škole i vrtiće)

Velike nesreće i katastrofe uglavnom nastupaju neočekivano i mogu se dogoditi bilo kada i bilo gdje. Kada se katastrofa dogodi, djeca su među najosjetljivijim i najranjivijim društvenim skupinama. Podizanjem svijesti i širenjem znanja o tome što možemo očekivati i kako se što bolje pripremiti iznimno je važan korak u izgradnji otpornijeg društva na krizne situacije. Cilj programa „Sigurnije škole i vrtići“ je staviti naglasak na teme:

 • Priprema za izvanredne situacije: potresi, poplave, požari, ekstremni vremenski uvjeti…
 • Prva pomoć
 • Sigurnost u školi i vrtiću
 • Psihosocijalna podrška

Program Hrvatskog Crvenog križa „Sigurnije škole i vrtići“ razvijan je u sklopu programa Europske unije Erasmus+ i odobren od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje. Sastavni dio programa je edukativna platforma „sigurnija djeca“ na kojoj se nalaze brojne aktivnosti i materijali Hrvatskog Crvenog križa koje odgojno-obrazovni djelatnici koriste u radu s djecom u vrtićima i osnovnim školama te kroz igru i interaktivno učenje djeca od najranije životne dobi usvajaju i unaprjeđuju znanja, vještine i kompetencije vezane uz pripremu za izvanredne situacije, prvu pomoć i psihosocijalnu podršku. Program se provodi od 2021. godine i u nepune dvije godine provedbe pravo na oznaku „Siguran vrtić“ ili „Sigurna škola“ steklo je 240 vrtića i škola, a ukupno je u programu sudjelovalo 29 714 djece i 2448 odgojno-obrazovnih djelatnika. 

Žiri posebno skreće pozornost kako se ovim programom poboljšava općenita sigurnost u vrtićima i školama ali ono što je najvažnije osnažuje djecu za izazove s kojima će se susresti u budućnosti.  S toga HVNS 2022. bez zadrške odlazi Hrvatskom Crvenom križu.

DRUŠTVENA ODGOVORNOST – INICIJATIVA GODINE

JVP Grada Zagreba i Agencija Bruketa&Žinić&Grey  – za projekt stripa o zaštiti od požara „Dovraga zatvaraj ta vrata!“ .         

Vatrogasna postrojba grada Zagreba željela je građane osvijestiti o opasnostima požara u stambenim objektima, ali i dati svima jasne upute kako se u takvoj situaciji ponašati.

Želja im je bila da stripom, na svima razumljiv način, detaljno prikažu korake koje je potrebno poduzeti u situacijama kada je iz, požarom zahvaćenog stambenog objekta, moguća evakuacija i kada to nije moguće.

Agencija Bruketa&Žinić&Grey napravila je strip koji prikazuje konkretne, elementarne korake u slučaju požara. „Dovraga zatvaraj ta vrata!“ glavna je poruka i osnovno pravilo u slučaju požara, a kako bi se dodatno privukla pozornost ciljne skupine, stil grafičkog oblikovanja drugačiji je od standardnih piktograma. I glavni je lik drugačiji od standardno korištenih, generičkih likova u sličnim stripovima, a majica koju nosi ima simboličan detalj – ime benda Vatra i ilustraciju njihova frontmena.

Materijali su se distribuirali putem jumbo plakata agencije Anić Holding plus, putem medija i društvenih mreža a koriste se i kao edukativni materijal pri mnogobrojnim  predavanjima o zaštiti od požara koje Vatrogasna postrojba i srodne udruge drže raznim grupacijama pučanstva. Materijali će se distributrati i kroz račune u poštanskim sandučićima, kao posteri za zgrade kako bi se ljude podučilo opasnostima širenja dima u stambenim objektima.

PARTNERSTVO U OSTVARIVANJU SIGURNOSTI – INICIJATIVA GODINE

 GRAD PULA  – za projekt Ophodnje privatne zaštite na javnim površinama Grada Pule

Radi podizanja razine veće sigurnosti ljudi i imovine te kao potpora u radu komunalnom redarstvu od 15. lipnja do 15. rujna 2022. godine ovlaštena zaštitarska služba brine se o sigurnosti građana Pule i održavanju komunalnog reda na javnim površinama.

Zaštitu javnih površina provode zaštitari u granicama prostora javne površine koju štite. Javne površine nadziru samostalno i zajedno s nadležnim gradskim komunalnim redarstvom, kako bi spriječili eventualna neprimjerena ponašanja prema ljudima i imovini te u cilju potpore održavanju komunalnog reda.

Tjelesna zaštita na javnim površinama tijekom dijela lipnja, srpnja, kolovoza i dijela rujna organizirana je na javnim površinama oko Amfiteatra, Titovog parka, Kandlerovoj ulici, Forumu, Ulici Sergijevaca, Trgu Portarata i na Giardinima.

Projekt je započeo provedbom od strane Grada Pule, nakon čega je nadležni Odjel inspekcije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske izdao je Rješenje kojim se odobrava trgovačkom društvu SOKOL d.o.o. obavljanje poslova privatne zaštite – tjelesne zaštite u vremenskom razdoblju od 15. lipnja 2022. godine do 15. rujna 2022. godine u vremenu od 00,00 do 24,00 sata.

Hrvatski dani sigurnosti održavaju se pod platinastim sponzorstvom Hrvatske elektroprivrede d.d.

RSS/ Foto:HUMS