Davos 2020: Evo što trebate znati o budućnosti rada

Millennials i Generation Z činit će većinu radne snage u 2020.

 

U sljedećih pet godina više od polovice svih radnih zadataka izvršavat će strojevi, a brojni će poslovi prestati postojati.

Izvješće za izvješćem, uključujući i ono Svjetskog ekonomskog foruma, upozorava na utjecaj automatizacije na radnike.

Istina je da se tehnološke promjene događaju brže nego prije, ali iako znamo da je tehnologija dio naše budućnosti, ne znamo koliko veliku ulogu će ona odigrati.

Iako će tehnologija izravno mijenjati uloge, kako potražnja za matematikom, računarstvom i analizom podataka raste, tako će se povećati i potreba za ljudskim atributima poput kreativnosti, kritičkog razmišljanja, uvjeravanja i pregovaranja, a tvrtke će morati pronaći načine kako se obratiti novoj generaciji radnika.

Naime, Millennials i Generation Z činit će većinu radne snage u 2020. pa je zbog toga potrebno promijeniti odnos između poslodavca i zaposlenika jer mladi radnici traže decentraliziranije okruženje u kojem mogu odlučiti kako će posao biti izveden.

Osim novih vještina bit će važno posjedovati i one stare jer ćemo samo tako biti u potpunosti pripremljeni za nepredvidivost tržišta rada.

Od radnih mjesta i vještina koje trebamo posjedovati do utjecaja nejednakosti i klimatskih promjena, stručnjaci u Davosu bave se i drugim pitanjima, a više o toj temi i nekoliko ključnih predavanja možete pronaći ovdje.

 

PO / Foto: Pixabay