Damir Trut na video konferenciji “Sigurnosne krize u 21. stoljeću i kako njima upravljati”

Pomoćnik ministra dr. sc. Damir Trut je u srijedu, 14. listopada sudjelovao na međunarodnoj video konferenciji “Sigurnosne krize u 21. stoljeću i kako njima upravljati”

Konferencija se održala u organizaciji Centra za analizu rizika i upravljanje krizama iz Beograda, a u suradnji s Hrvatskom udrugom za međunarodne studije i Instituta za razvoj i međunarodne odnose iz Zagreba.

Pomoćnik ministra održao je prezentaciju o aktivnostima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske te prisutne pobliže upoznao s kronologijom razvoja epidemije kao i s odlukama, mjerama i preporukama koje su donesene s ciljem zaštite zdravlja građana i funkcioniranja gospodarstva.  Tom prilikom je pomoćnik Trut govorio o važnosti svakodnevne koordinacije s lokalnim stožerima koja je  rezultirala kvalitetnim, profesionalnim i pravovremenim postupanjem i provođenjem svih odluka Nacionalnog stožera kao i o važnosti pravovremenog i transparentnog informiranja građana o razvoju  epidemiološke situacije. Osvrnuo se i na hrvatski model upravljanja u kriznim situacijama, a koji je prepoznat od strane međunarodne zajednice.

Na konferenciji se govorilo o iskustvima te naučenim lekcijama za jačanje otpornosti na buduće krize te o lekcijama o kriznom menadžmentu za vrijeme krize koronavirusa kao o i zdravstvenom odgovoru na COVID-19.

Video konferencija je okupila stručnjake iz regije s ciljem razmjene iskustva u upravljanju rizicima i krizama, a cilj konferencije  bilo je unaprjeđenje suvremenih praksi i politika prije, tijekom i nakon krizne situacije.

PO/ Foto: MUP RH