COVID-19: Izrael koristi nove zaštitne maske i C2 tehnologiju

Pixabay

Izraelsko ministarstvo obrane i izraelska obrambena industrija rade na razvoju i primjeni obrambenih tehnologija prilagođenih za uporabu u borbi protiv COVID-19.

Nacionalno tijelo za upravljanje kriznim situacijama (NEMA), u izraelskom Ministarstvu obrane, usko surađuje s američkim kolegama, FEMA, a neke od novih izraelskih tehnologija ustupit će se američkim zdravstvenim vlastima kako bi se pomoglo u borbi protiv koronavirusa.

Nacionalni tim za hitne slučajeve, na čelu s Brigom. General dr. Danijem Goldom, odlučio je usvojiti inovaciju koju je napravio Eyal Zussman sa Strojarskog fakulteta Tehnologije – jedinstvenu naljepnicu koja se može pričvrstiti na masku za lice kako bi ista povećala svoje zaštitne sposobnosti.

Takozvana Maya naljepnica proizvodi se pomoću 3D pisača, a sastoji se od nanovlakana prekrivenih dezinfekcijskim sredstvima – mehanizmom koji pospješuje sakupljanje i neutralizaciju nanočestica.

Naljepnica je razvijena u suradnji sa znanstvenicima Odjela za kemiju i biološku infrastrukturu u Upravi za obrambena istraživanja i razvoj (DDR & D).

Na drugoj razini nacionalni tim za hitne slučajeve prilagodio je dva sustava razvijena u obrambenoj industriji Elbit i Israel Aerospace Industries (IAI) za daljinsko mjerenje vitalnih znakova pacijenata, u kojima se podaci, uključujući puls, brzinu disanja i temperaturu, mjere na daljinu, pomoću kombinacije radara i elektrooptičkih senzora, čime se smanjuje rizik od infekcije za medicinsko osoblje.

Ovaj sustav će omogućiti medicinskom osoblju da ostane u sterilnom okruženju i ograniči kontakt s pacijentom.

Intrigantni test uzorkovat će glasove prijevoznika i pacijenata kojima je dijagnosticiran virus COVID-19, a pomoću mobilne aplikacije, koju je razvio izraelski start-up, Vocalis Health, ti će se uzorci analizirati pomoću algoritma temeljenog na AI kako bi se identificirao jedinstveni vokalni “otisak prsta” nosača i pacijenata.

Izraelsko Ministarstvo obrane angažiralo je i izraelske kompanije Flight Medical i Baya Technologies te tvrtku za obrambenu industriju RAFAEL za proširenje proizvodnje ventilatora te je do sada proizvedeno 63 ventilatora na lokalnoj razini. Isti su isporučeni Ministarstvu zdravlja, a u narednim tjednima proizvest će se stotine dodatnih ventilatora.

U međuvremenu, sustav zasnovan na tehnologiji Elbit Systems ‘Command & Control (C2) posljednjih je tjedana ažuriran te se koristi u bolnici Rambam u Haifi. EX-TEAMS, sustav upravljanje i kontrolu na bazi stanica pomaže upravljati medicinskom radnom snagom i pacijentima. Aplikacija je instalirana na osobnim mobitelima 100 medicinskih radnika koji rade s pacijentima zaraženim COVID-19.

Više pročitajte ovdje.

PO/Foto:Pixabay