Claude Moraes: ‘Moramo istražiti kako političke stranke koriste društvene medije u kampanjama’

Otkrio mrežu koja je generirala lajkove
Wochit News

Facebook bi trebao napraviti znatne promjene kako bi se uskladio s Uredbom o zaštiti podataka, navode europski zastupnici u rezoluciji usvojenoj 10. listopada

Rezolucija Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (eng. Civil Liberties Committee, LIBE) nastavlja se na niz parlamentarnih rasprava o Cambridge Analytica skandalu u kojemu je ta tvrtka nezakonito pribavila i zloupotrijebila podatke 87 milijuna korisnika Facebooka. Više o tome u razgovoru što je objavljen na službenoj stranici Europskog parlamenta govorio predsjednik Odbora Claude Moraes (S&D, UK).

Koji je zaključak rasprava? Koja pitanja su goruća?

Rasprave su bila prilika ispitati implikacije skandala za zaštitu podataka i privatnosti, izborne procese i povjerenje potrošača, te istražiti potencijalna rješenja i ispravke. Iako mnoga pitanja ostaju neriješena, jasno je da je potrebno poduzeti više mjera kako bi se poštivao zakon i osigurala transparentnost od strane kompanija kao što je Facebook. Zanima nas kako se obrađuju podaci, prati korisnike, profilira i koristi algoritme te osigurava li se povjerenje potrošača i zaštita privatnosti. Ovom rezolucijom poručujemo kako očekujemo od Facebooka da će poduzeti potrebne mjere koje će zaštititi građane, njihove privatne živote, podatke i dati im slobodu izražavanja.

Kako možemo spriječiti ponavljanje Facebook -Cambridge Analytica skandala?

Došlo je do promjena na bolje nakon skandala, ali, curenje podataka o 50 milijuna profila prošli mjesec na Facebooku, pokazuje da one ne sežu daleko. Danas se zalažemo za brojne mjere kako bi spriječili ponavljanje skandala, uključujući reviziju oglašivačke industrije na društvenim medijima i provedbu detaljne istrage na Facebooku od strane tijela za zaštitu podataka kako bi bili sigurni da se prava za zaštitu podataka poštuju.

Potrebna je transparentnost od strane kompanija kao što je Facebook. Kako možemo biti sigurni da Facebook, kao privatna kompanija, štiti naše podatke?

Očekujemo da se sve kompanije usklade s našom Uredbom za zaštitu podataka. Ona služi korisnicima kako bi razumjeli na koji se način njihove privatne informacije obrađuju, te im omogućuje kontrole, uključujući veću transparentnost osobnih postavki. Jednako je važno da zemlje članice implementiraju GDPR, a Komisija bi trebala poduzeti potrebne korake u praćenju implementacije i primjene kako bi osigurala zaštitu svih europskih građana.

Približavaju nam se europski izbori. Kako možemo spriječiti manipulaciju izbornih procesa u svim državama članicama?

Nedavni zahtjevi uvedeni u SAD-u, kao što su verifikacija identiteta, lokacija i sponzoriranja političkih oglasa dobar su odgovor i isti standardi trebali bi se primijeniti i u EU-u. Također, moramo istražiti kako političke stranke koriste društvene medije u kampanjama. Potrebno je razviti kodeks ponašanja koji uključuje participaciju svih subjekata. Ukoliko do toga ne dođe, poduzet ćemo zakonodavne akcije.

izvor: Europski parlament