CENTAR ZA SIGURNOST HRANE GRADI SE U ZAGREBU: Sada ćemo konačno znati što jedemo?

Danas je u krugu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar zagrebački  gradonačelnik Milan Bandić, zajedno s ministrom zdravstva i izaslanikom predsjednika Vlade RH Milanom Kujundžićem, položio kamen temeljac za gradnju Centra za sigurnost i kvalitetu hrane Nastavnog zavoda Dr. Andrija Štampar.

Hvala svima, a posebno vrijednim djelatnicima Zavoda i Agronomskom fakultetu, jer ovaj projekt je dokaz zdravstvene i znanstvene izvrsnosti Republike Hrvatske, rekao je gradonačelnik i dodao kako je investicija izgradnje centra vrijedna oko 90 milijuna kuna, od čega je 60 milijuna kuna bespovratnih sredstava, dok je Grad Zagreb osigurao oko 30 milijuna kuna. To je najveće ulaganje u sustav javnog zdravstva u posljednjih 50 godina u Hrvatskoj, koje će imati dalekosežne posljedice za građane Zagreba, ali i za sve ostale građane Hrvatske. Kada završi projekt znat ćemo što je hrvatska hrana te iz kojeg dijela Hrvatske dolazi, zaključio je.

Zlo koje se događa našoj civilizaciji i narodu je karcinom, istaknuo je ministar Kujundžić dodavši kako će se u narednih 20 godina broj oboljelih od karcinoma dvostruko povećati. Jedan od etimoloških čimbenika koji tome najviše doprinosi, a o kojemu se najmanje govori su toksini i kancerogene tvari koje unosimo hranom i pićem. Upravo je u tome, s medicinskog aspekta, veličina ovog projekta pomoću kojega ćemo moći bolje detektirati i analizirati hranu, kazao je zahvalivši ravnatelju Šostaru, gradonačelniku Bandiću i svima koji su sudjelovali u projektu. Vjerujem da ćemo za tri godine puno bolje znati što smijemo, a što ne smijemo davati svojoj djeci jesti i piti, istaknuo je.

Ravnatelj Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar Zvonimir Šostar istaknuo je kako je za ovaj projekt, preko Ministarstva znanosti i obrazovanja, osigurano 61 milijuna kuna te još dodatnih 600 000 kuna preko Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. “Međutim da nije bilo gradonačelnika Milana Bandića, koji nam je osigurao dodatna sredstva, a koji su nedostajali za ovaj veliki projekt, danas zasigurno ne bi bili ovdje. Gospodine gradonačelniče hvala Vam u ime svih gotovo 450 djelatnika ovog Zavoda, mladih ljudi koji ovime imaju osiguranu kvalitetnu budućnost”, dodao je.

U vrijeme kada se govori o globalnoj debljini i pandemiji šećerne bolesti iznimno je važno što jedemo i odakle dolaze proizvodi koje jedemo. U sljedeće 4 godine koliko traje projekt mapirat ćemo cijelu Hrvatsku, pri čemu će domaći medari i uljari besplatno raditi analize geografskog podrijetla, najavio je.

Dekan Agronomskog fakulteta Zoran Grgić napomenuo je kako je iskorak prema području sigurnosti hrane bio logičan potez.

Studenti se danas namjenski školuju da stvaraju vlastite proizvode te da se sami zaposle u poljoprivredi. Završetkom ovoga projekta moći ćemo potvrditi izvornost proizvoda te ćemo biti sigurni u ono što jedemo, naglasio je.

Projekt osnivanja Centra pokrenuo je Nastavni zavod  u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, a sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014.-2020., u sklopu poziva na dostavu projektnih prijedloga „Ulaganja u organizacijsku reformu i infrastrukturu u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija. Ukupna vrijednost Projekta je 88.873.759,00 kuna i to je najveće ulaganje u javno zdravstvo u Hrvatskoj u posljednjih 50 godina.
 
Planirana je rekonstrukcija postojeće zgrade i dogradnja zgrade u kojoj će Centar biti smješten. Objekti će biti opremljeni sofisticiranom znanstveno-istraživačkom opremom što će doprinijeti unapređenju znanstvene i istraživačke infrastrukture.
 
Centar će omogućiti domaćim proizvođačima bolje plasiranje proizvoda na domaće i inozemno tržište, posebice unutar Europske unije, a stanovnicima Hrvatske dati garanciju kako je hrana koju konzumiraju zaista proizvedena na hrvatskom tlu. Doprinijet će, također, i poboljšanju zdravlja i kvalitete života stanovnika Hrvatske i budućih naraštaja, priopćeno je.

RSS