Predsjednica posjetila Izraelsku nacionalnu kibernetičku upravu

Kolinda Grabar-Kitarović i Yigal Unnom

Predsjednica republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović završila je državni posjet Državi Izraelu sastankom s glavnim direktorom Izraelske nacionalne kibernetičke uprave Yigalom Unnom, na kojem su predstavljene mogućnosti hrvatsko-izraelske suradnje u području kibernetičke sigurnosti.

“Posljednjih desetljeća razvojem informacijske tehnologije naši životi se sve više mijenjaju i odvijaju u toj novoj dimenziji bez koje je moderan život nezamisliv, a mi smo postali tehnološki ovisna civilizacija u poslovnom i privatnom smislu”, kazala je Grabar-Kitarović, dodavši kako pored prirodnog životnog prostora čovjeka postoji i kibernetički prostor, čije je ispravno funkcioniranje  ključno za nacionalnu sigurnost i gospodarstvo.

U tom smislu, istaknula je kako su Republika Hrvatska i Država Izrael  prepoznali da je suradnja na nacionalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini neophodna za ispravno funkcioniranje i sigurnost kibernetičkog prostora te kako je nužno razmjenjivati korisne informacije, osigurati mogućnost suradnje stručnjaka iz obiju zemalja i surađivati u području izgradnje kapaciteta i ostalim povezanim aktivnostima.

Predsjednica je ujedno prenijela interes Hrvatske za intenziviranjem suradnje kao i za prijenos znanja izraelskih stručnjaka što bi doprinijelo kvalitetnijoj obuci hrvatskih stručnjaka.

Izraelska nacionalna kibernetička uprava odgovorna je za sve aspekte kibernetičke obrane u civilnom području, od dizajniranja politika do operativne obrane u cyber prostoru.

DBO/ Foto: Ured predsjednice RH