CDC upozorava: Drugi val koronavirusa bit će još razorniji

Pixabay

Iako SAD napreduju s planovima za ponovno otvaranje svojih gospodarstava, direktor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti upozorio je kako će drugi val koronavirusa biti daleko strašniji jer će se najvjerojatnije poklopiti s početkom sezone gripe.

Direktor CDC-a, Robert Redfield, rekao je kako postoji mogućnost da će napad virusa, na SAD, sljedeće zime biti još teži od onog koji je upravo prošao jer će se SAD istovremeno suočiti s 2 respiratorna oboljenja, koronavirusom i gripom, a u zemlji nedostaje odgovarajućih testova, ventilatora i zaštitne opreme za zdravstvene radnike.

Naglasio je, zajedno s ostalim članovima radne skupine za koronavirus, važnost socijalnog distanciranja te je dodao kako je CDC također izradio detaljne smjernice za državne i lokalne samouprave o tome kako mogu olakšati napore za ublažavanje virusa, prilikom prelaska s drastičnih ograničenja.

CDC također planira zaposliti još najmanje 650 stručnjaka kako bi “značajno povećao” javno zdravstveno osoblje u državama i pomogao u traženju zaraženih osoba.

Bivši direktor CDC-a, Tom Frieden, procijenio je kako će SAD-u biti potrebno čak 300 000 kontaktnih tragača dok Centar za zdravstvenu sigurnost Johns Hopkins i Udruženje državnih i teritorijalnih zdravstvenih službenika procjenjuju kako je potrebno 100 000  kontaktnih tragača više te zahtijevaju 3,6 milijardi dolara hitnog financiranja od Kongresa.

U ljetnim mjesecima američki zdravstveni dužnosnici trebaju uvjeriti Amerikance da unaprijed razmišljaju o važnosti oboljenja od gripe kako bi službenici javnog zdravstva tako mogli smanjiti broj oboljelih.

Više pročitajte na portalu The Washington Post-a.

PO/Foto:Pixabay