BRZICA ZA DIREKTNO: “Ovo je šok napad vuka samotnjaka”

Najnoviji napad bombaša samoubojice u Manchester Areni neposredno nakon završetka koncerta američke pjevačice Ariane Grande, ponovno je zgrozio Europu, a među njezinim stanovnicima posijao još jedno sjeme straha i nesigurnosti. U napadu je poginulo najmanje 22, a ozlijeđenih je, za sada, 59 ljudi. Islamska država službeno je preuzela odgovornost za napad, njeni pripadnici slave na Twitteru, a napad u Manchesteru nazivaju “pravednim terorom”.

Zašto se napad dogodio upravo na mjestu na kojem je uglavnom vrlo mlada populacija i u dvorani u koju stane gotovo 21.000 tisuća ljudi? Je li se on mogao spriječiti boljom procjenom britanskih obavještajnih službi? Koji se kriteriji koriste u procjene opasnosti održavanja koncerata i kako se na toj listi našao i naš pjevač Marko Perković Thompson?

Odgovore na ova pitanja, kao i procjenu sve veće nesigurnosti u Europi, u razgovoru za Direktno dao je stručnjak za sigurnost, bivši pomoćnik ministra obrane za obrambenu politiku Damira Krstičevića i jedan od prvih hrvatskih pitomaca na West Pointu Nikola Brzica.

“Radikalne terorističke grupe teže ovakvim spektakularnim napadima na Zapadu, koja će znakovito odjeknuti u medijskom prostoru. Upravo je takav koncert pjevačice Ariane Grande i njezina prvenstveno mlada publika bila je glavni cilj. Ovo je vrsta ‘šok napada”, ističe naš sugovornik.

Velika Britanija jedna je od članica NATO saveza od samog početka, država koja ima kolonijalnu povijest i zbog svega toga vrlo atraktivna meta teroristima, NATO je spreman slati vojsku u muslimanske zemlje, a ovi su spremni u središtu tako moćnih saveza počiniti napad”, pojašnjava Brzica.

Zanimalo nas je jesu li obavještajne službe Velike Britanije mogle spriječiti ovaj teroristički čin boljom provjerom najavljenih napada i mogu li se oni uopće zaustaviti, što je naš sugovornik svojim tumačenjem odbacio kao ‘nemoguću misiju’.

“Velika Britanija ima vrlo ozbiljan sigurnosni sustav koji je u samom svjetskom vrhu. No, suočavaju se s problemima jako teškog detektiranja vukova samotnjaka, kojima su jedini cilj ‘šok’ napadi. Bit problema je što njima ne upravlja nikakva organizacija, oni su krajnje radikalizirani, sastojci za bombe mogu se kupiti u slobodnoj prodaji, a upute za njihovu izradu lako se mogu naći na internetu. Jako je teško klasičnim obavještajnim radom detektirati nekakvo planiranje terorističkih napada”, objašnjava naš sugovornik.

Procjenjuje da je napad u Manchesteru uspješno izveden, jer je njime postignut najvažniji cilj.

“Napad je jako odjeknuo, šokirao cijelu Europu i ubio puno mladih ljudi. To je i bila namjera terorista koji su, nažalost, dobri psiholozi, manipulativni i vrlo spretni u stvaranju medijske propagande vrlo motivirajući za pojedince”, procjenjuje analitičar.

Odbacio je mogućnost bilo kakve usporedbe održavanja koncerta pjevača Marka Perkovića Thompsona i zabrane u Sloveniji kao primjer mogućeg opasnog djelovanja u javnosti.

“U ovom slučaju je posrijedi politička motiviranost. Ima jedan detalj koji se nije čuo u javnosti, a dogodio se prije nekoliko godina u Istri. U jednoj dvorani gdje je Thompson trebao održati koncert bila je postavljena bomba. To nitko ne spominje kao nekakav lijevo anarhistički terorizam, a to je isto bilo sprečavanje slobode govora u Hrvatskoj. To što se događa u Sloveniji je ideološko pitanje, koje se želi prikazati na neki drukčiji način”, zaključuje Nikola Brzica.

Izvor: Direktno.hr/ Autor: Kornelija Arapinac