BRZICA: Kibernetička sigurnost proširena je na istinitost informacija

Kibernetička sigurnost proširena

Polaznici programa Certificiranja menadžera korporativne sigurnosti u petak, 06. studenog 2020. usvajali su nova znanja o kibernetičkom prostoru.

Dr.sc. Nikola Brzica dao je prikaz kibernetičkog prostora i njegove strukture te probleme i izazove koji iz istih proizlaze.

Sigurnost je proces održavanja prihvatljive razine percipiranog rizika, a ne krajnji ishod. Kibernetička i informacijska sigurnost su manifestacije tog procesa u kibernetičkom i/ili informacijskom okružju (prostoru/dimenziji), istaknuo je Brzica na početku predavanja.

Tradicionalno poimanje kibernetičkog prostora govori o okruženju u kojemu se odvija komunikacija između računalnih mreža.

Novo poimanje kibernetičkog prostora uzima u obzir (dominantnu) ulogu kibernetičkog prostora kao medija za pohranjivanje i razmjenu informacija.

Zajedničke značajke kibernetičke i informacijske sigurnosti čine povjerljivost, cjelovitost i dostupnost.

Kako poslovanje temeljiti na rizicima te kako se različiti vektori napada poput haktivista, hakera ili državnih aktera uklapaju u te rizike, bio je izrazito zanimljiv dio predavanja.

Današnji trendovi, rekao je Brzica,  pokazuju učestalu pojavu sofisticiranih APT-ova, povećanu učestalost DDoS napada i oskrvnuća, pojačanu međunarodnu i međuresornu suradnju i korištenje kibernetičkog prostora kao arene za političke obračune.

Brzica je istaknuo da se kibernetička sigurnost proširena na istinitost informacija koje se pohranjuju, prenose i plasiraju u kibernetičkom prostoru ( borba protiv “fake news”) kao i na ograničavanje utjecaja kibernetičkog prostora u političkim prosecima ( Wikileaks, Oxford Analytica).

Program Certificiranja menadžera korporativne sigurnosti u organizaciji Hrvatske udruge menadžera sigurnosti podržava Hrvatska elektroprivreda d.d.

PO/ Foto: Svijetsigurnosti.com