Brod Hrvatske ratne mornarice u međunarodnoj vježbi “ADRION 21 LIVEX”

Brod Hrvatske ratne mornarice u međunarodnoj vježbi “ADRION 21 LIVEX”
MORH/HRM

Raketna topovnjača “Dubrovnik”,  brod Hrvatske ratne mornarice, isplovio je u subotu, 29. svibnja 2021. godine iz luke Lora prema slovenskoj luci Koper, gdje će sudjelovati u međunarodnoj vojnoj vježbi “ADRION 21 LIVEX” koja će se od 30. svibnja do 4. lipnja 2021. godine odvijati u luci Koper, akvatoriju Republike Slovenije i međunarodnim vodama.

U vježbi sudjeluju mornaričke snage Slovenije, Italije, Crne Gore, Albanije, Grčke i Hrvatske, a cilj vježbe je jačanja regionalne suradnje i međusobnog povjerenja ratnih mornarica zemalja koje imaju izlaz na Jadransko i Jonsko more.

Vježba “ADRION” mornarička je multilateralna vježba koja se provodi od 2006. godine u cilju poboljšanja interoperabilnosti ratnih mornarica zemalja Jadransko-jonske inicijative.

Vježba je osnovana u Anconi 2000. na Konferenciji o sigurnosti i razvitku Jadranskog i Jonskog mora. Iste godine u Hrvatskoj je održano prvo zasjedanje.

Temeljni dokument inicijative je Ankonska deklaracija, kojom se članice obvezuju na suradnju u području kulture, gospodarstva, turizma, zaštite okoliša, prometa, pomorstva te borbe protiv svih oblika kriminala.

Vježba “ADRION” u Hrvatskoj se održavala 2008. i 2014. godine.

Raketna topovnjača “Dubrovnik” (RTOP-42), klase Helsinki, u sastavu je Divizijuna za površinska djelovanja Flote HRM-a.

Više pročitajte ovdje.

PO/Foto: MORH/HRM