Božinović o pucnjavi u Vukomercu: „Oružani sukobi se događaju svuda“

MUP RH

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u petak je komentirao pucnjavu na zagrebačkom Vukomercu. “Policija tu noć reagirala vrlo brzo, promptno, vrlo profesionalno. Bile su uključene različite postrojbe hrvatske policije, sve do interventne i specijalne i vrlo brzo su uhitile počinitelje. Oni su tamo gdje očito zaslužuju biti, prepraćeni pritvorskom nadzorniku”, kazao je Božinović novinarima.

Naglasio je kako je njegova poruka da svi mogu biti sigurni, i roditelji i djeca. “Oni znaju da je policija od te noći u kontaktu s roditeljima, s vodstvom škole, da je sudjelovala na sastancima, da se dogovaraju određene aktivnosti, sve usmjerene kako bi se vratio taj osjećaj sigurnosti”, poručio je ministar.

Božinović je dodao da, s profesionalne strane, sigurnost nije narušena te uvjerava da su građani i djeca u tom dijelu Zagreba potpuno sigurni. “Međutim, jasno nam je da u ovom razdoblju je i za njih i za općenitu percepciju sigurnosti važno da je policija tamo nazočna, tako da je ona stalno tamo, i uniformirana i u civilu. Kraj je potpuno siguran, a oni koji su počinitelji sigurno će za to odgovarati kad im se dokaže krivnja”, istaknuo je.

Na pitanje novinarke kako je moguće da je na istoj adresi prijavljeno prebivalište za 91 osobu, Božinović je rekao da se to treba provjeriti te da on tim podatkom ne raspolaže. Upitan je i zašto počiniteljima, koji su otprije poznati policiji, nije ranije oduzeto oružje.

“Neki od tih počinitelja su policiji poznati, s njima su obavljani obavijesni razgovori, međutim, ono što je činjenica, to je da policija ne može tek tako ulaziti u obiteljske kuće. Za to je potrebno odobrenje pravosudnih instanci. Vjerojatno u tom trenutku nije bilo potrebe ili se nije vidjela potreba za takvim postupanjem, međutim, ono što je važno u ovoj situaciji je da nitko nije ranjen, da se incidenti ovog tipa nažalost mogu dogoditi, jer s brojem ljudi koji je u ovom trenutku po našim procjenama optimalan, mi pokrivamo teritorij, pokrivamo gradove i općine, ali sve to radimo na način koji uključuje ne samo reaktivno djelovanje, nego i prevenciju”, odgovorio je ministar.

“Ono kako je policija reagirala tu noć najbolji je dokaz kako ovaj sustav brzo, promptno i profesionalno reagira”, poručio je Božinović i istaknuo kako su oružani sukobi uvijek mogući. “Uvijek je moguće da se dogode takve stvari, vi posebice u medijima svjedočite o tome da se incidenti u kojima se koristi vatreno oružje događaju više-manje svuda, nema zemlje gdje se to događa, a prednost Hrvatske je što su naše institucije u preventivnom i represivnom dijelu učinkovite”, zaključio je Božinović.

Izvor:nacional.hr