BOŽINOVIĆ: NAŠ SUSTAV CIVILNE ZAŠTITE OSIGURAVA ODGOVORE NA PRIJETNJE I RIZIKE KOJE UZROKUJU IZVANREDNE SITUACIJE

Marko Rašić, Alen Ostojić, dr.sc. Davor Božinović i dr.sc. Damir Trut na Hrvatskim danima sigurnosti 2018.

Na današnjoj međunarodnoj konferenciji Ministarstva obrane i Jutarnjeg lista “Domovinska sigurnost i upravljanje krizama”, održanoj u zagrebačkom Hotelu Esplanade, ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović naglasak je dao na novi sustav civilne zaštite pod okriljem MUP-a RH.

‘Vrlo rano smo iskazali naše jasne euroatlantske ambicije. Bili smo uvjereni da će euroatlantske integracije ojačati i našu sigurnost i bili smo u pravu. Članstvo u NATO-u i EU nikad nije dovelo u pitanje našu odgovornost. Zato smo mi otvorili novo poglavlje kad smo počeli razmišljati o domovinskoj sigurnosti. Naša infrastruktura postala je ranjivija a otkako su se pojavile nove prijetnje, a migrantska kriza 2015. je označila prekretnicu kad su migranti krenuli preko granice na putu prema zapadnoj Europi. Prije samo 2 godine donijeli smo novu sigurnosnu strategiju.

Sustav civilne zaštite se nastavio razvijati pod okriljem MUP-a. On je tako koncipiran da osigurava odgovore na prijetnje i rizike koje uzrokuju izvanredne situacije, katastrofe, nesreće. Predložen je novi Zakon o sustavu civilne zaštite koji će uskoro biti u javnoj raspravi. Sustav razvija potrebne sposobnosti za učinkovite reakcije s posebnim naglaskom na edukaciju javnosti. Stožeri civilne zaštite na svim razinama su platforma za suradnju svih nadležnih institucija. Uz pomoć EU sredstava opremljene su vatrogasne snage s novim vozilima i opremljene su snage operativne civilne zaštite.

Jedinstveni europski broj 112 također je dio sustava i doveli smo ga u visok stupanj tehničke integracije sa sustavom 192 pa se podiže tehnički na višu razinu, a u tu integraciju uložit ćemo ukupno 3 milijuna eura.

Još jedan segment je bitan za nacionalnu sigurnost. U sljedećih 6 godina planiramo razminirati oko 50 kvadratnih kilometara godišnje kako bismo u potpunosti očistili teritorij RH od mina. Planiramo koristiti sredstva strukturnih i kohezijskih fondova EU. To je više od 128 milijuna eura koje ćemo iskoristiti za te namjene. Do prije 2 godine razminiranje smo organizirali iz državnog proračuna uz neke vanjske donacije, a kad pogledamo cijeli taj posao, uloženo je oko 817 milijuna eura u razminiranje.

Značajan iskorak moramo napraviti u području biološke, kemijske i nuklearne sigurnosti.

Razmišlja se i o uspostavi zasebnog programa Erasmusa za policiju, što će otvoriti nove mogućnosti za školovanje novih naraštaja policijskih službenika.

Možemo reći da je MUP u posljednje 2 godine ugovorilo projekte u ukupnoj vrijednosti od preko 320 milijuna eura i time u velikoj mjeri nadoknadilo ono što je bilo propušteno u prethodnom razdoblju. To je još uvijek u aktualnom financijskom razdoblju, a u idućem ćemo imati na raspolaganju oko milijardu i pol eura, dakle, velika je šansa za sustav domovinske sigurnosti, za MUP, privatne partnere…

Nastojat ćemo i siguran sam da ćemo uspjeti nastaviti sa racionalnim, ciljanim ulaganjem u sigurnost iz proračuna manje, iz EU fondova puno više i tim putem planiramo ići u sljedećem razdoblju, zaključio je Božinović.

Izvor: Jutarnji.hr/ RSS Foto: HUMS