Božinović: Jedan način zaštite od hibrinog djelovanja je da se o tome javno govori

MUP RH

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u srijedu da priča o hibridnom ratovanju nije došla iz vedrog neba jer takva vrsta djelovanja postoji godinama, dok s napredovanjem tehnologije napreduju i oblici u kojima se tzv. ratovanje može ispoljavati.

– Što se tiče hibridnog ratovanja, informacijskog ratovanja, specijalnog rata mogu vas uputiti na cijelu bibliografiju koja izlazi na stranim jezicima, u Hrvatskoj nažalost tek u nekoliko članaka i knjiga o čemu se danas intenzivno piše i intenzivno promišlja, rekao je Božinović na konferenciji za novinare održanoj u povodu stupanja na snagu izmijenjenog  Zakona o kaznenom postupku.

Ministar je poručio da to nisu stvari koje su došle iz vedrog neba jer takva vrsta ratovanja postoji godinama.

– Naravno da ta vrsta djelovanja postoji godinama, naravno da informacijski rat postoji otkad postoji konkurencija između država, sustava i politika, rekao je ministar.

Objasnio je da s napredovanjem tehnologije napreduju i oblici u kojima se tzv. ratovanje može ispoljavati jer danas živimo u svijetu interneta, novih tehnologija koje se također za to koriste.

– Ako pogledate što je danas predmet rasprave, primjerice u američkom Kongresu, vidjet ćete da je to jedan dio tog hibridnog djelovanja i naravno svaka država ima pravo i dužnost da se zaštiti od toga, a jedan način zaštite od hibrinog djelovanja je da se o tome javno govori, rekao je ministar (HINA).

RSS