Božinović: Iz dana u dan policija dobiva sve više potencijala kako bi u potpunosti zaštitila hrvatsku granicu

Davor Božinović

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na Staru je godinu obišao policijske službenike na međunarodnom graničnom prijelazu Maljevac. Upoznao se s trenutačnim stanjem na tom dijelu graničnog područja s Bosnom i Hercegovinom koji je u ovoj godini bio na nekoliko dana zatvoren zbog pojačanog pritiska migranata koji su pokušali u nekoliko navrata ilegalno iz Velike Kladuše prijeći na hrvatski teritorij.

Poruka nakon ovog događaja je da nitko neće na takav način ući u RH. Taj je događaj pokazao na što su sve spremni ilegalni migranti, sjetimo se kako su bacali kamenje na policajce, koji su to stoički i profesionalno istrpjeli, u jednom trenutku se zatvorio i GP koji je žila kucavica za ovaj dio BiH ali mi smo spremni na sve kako bi zaštitili Hrvatsku – poručio je ministar Božinović.

Naglasio je da je u sustavu dovoljno ljudi, da je granična policija samo ove godine opremilljena s više od 57 milijuna eura i da će se to nastaviti i sljedeće godine. Obišao je, punktove, kaže, gdje će biti postavljeni stacionarni radarski uređaji s termovizijskom kamerom, koja može duboko u teritoriji 24 sata snimiti svaku kretanju u području oko granice.

Iz dana u dan policija dobiva sve više potencijala kako bi u potpunosti zaštitila hrvatsku granicu. Građani su zadovoljni sa suradnjom, znaju da je hrvatska policija njima na usluzi i ja sam ponosan na ono što rade granični policajci – naglasio je ministar.

Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da su mladi ljudi zainteresirani za to zanimanje – ove je godine sustav školovanja za hrvatskog policajca uvedeno rekordnih 750 mladih ljudi.

Upitan koliko smo spremni za Schengen, ministar je izjavio da smo ispunili sve tehničke uvijete.

– Sada sve to treba valorizirati EK. Mi smo izloženi, imamo najdulju vanjsku granicu, ali imamo i jednu od najboljih policija u ovom dijelu Europe pa i šire.  Europskoj uniji je u interesu imati Hrvatsku u Schengenu. Hrvatska je prepoznata u ovom trenutku pa ne očekujem iznenađenja – poručio je.

Izvor: vijesti.hrt.hr /Foto: screenshot HRT Dnevnik 1