Božinović: Hrvatska će biti prva u nizu zemalja koja će biti opremljena kanaderima najnovije generacije

Bozinović kanaderi

P​otpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je rekao da Hrvatska ima sreću da ima vatrogasnu zajednicu koja u kontinuitetu traje 150 godina te dodao kako su vatrogasci kroz to vrijeme organizirani da upravljaju sustavom, odnosno sa svime što je u vezi s požarima, a država je tu da im pomogne i rastereti ih svega što nije izravno vezano uz gašenje požara.

Ove godine Hrvatska ima povećan broj požara na otvorenom, požara raslinja, i to je skoro 74 posto više u odnosu na prošlu godinu, rekao je Božinović na nedavno održanom sastanku u vatrogasnom središtu u Divuljama.

Najavio je da će slijedeći kanaderi koje će Hrvatska uzimati biti 100 posto financirani iz EU fondova i da će Hrvatska biti prva u nizu zemalja koja će biti opremljena kanaderima najnovije generacije.

Vučković: 50 posto novčanih sredstava iz opće korisnih funkcija šuma ide za protupožarnu zaštitu i razminiranje

​Ministrica poljoprivrede Marija Vučković​ je najavila da će analizirati podatke o napu​štenim zemljištima i o stanju šumske infrastrukture, te navela da da ukupno 50 posto novčanih sredstava iz opće korisnih funkcija šuma ide za protupožarnu zaštitu i razminiranje.

“U Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, odnosno izmjenama i dopunama postoji mogućnost aktiviranja zapuštenog poljoprivrednog zemljišta čiji su vlasnici nepoznati ili se ne odazivaju. U suradnji s jedinicama lokalne samouprave i Ministarstva poljoprivrede ćemo dodatno razmotriti mogućnosti koje proizlaze iz te odredbe”, kazala je.

Sezona je za vatrogasce i tehniku vrlo iscrpljujuća, ustvrdio je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković te napomenuo da je prije dva dana bilo 39 požara na otvorenom prostoru za koje nitko nije znao​ jer su brzo ugašeni.

Kazao je da su hrvatski vatrogasci prošlog tjedna na Svjetskoj vatrogasnoj olimpijadi u Celju osvojili dva zlata, jedno srebro i dvije bronce što se nikada u povijesti nije dogodilo.

Tucaković je ustvrdio da država jako puno izdvaja za vatrogastvo i da je za izgradnju Vatrogasnog centra izvrsnosti na Vučevici izdvojeno 80 milijuna kuna. Grad Split je za Javnu vatrogasnu postrojbu izdvojio više od 21,4 milijuna, a županijska zajednica do četiri milijuna kuna, dodao je.

DBO/ Izvor: Vlada RH/Hina Foto: Vlada RH