„SafetyNet-Bitka za sigurnost“: informiranje građana o računalnoj sigurnosti u Makarskoj

Policijska uprava splitsko-dalmatinska u veljači započela je s preventivnim projektom naziva „SafetyNet-Bitka za sigurnost“  jer želimo da 2023.godina bude godina sigurnijeg interneta u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Jedan od ciljeva ovog preventivnog projekta je osvijestiti građane o realnoj opasnosti i izloženosti kaznenim djelima iz domene računalnog kriminaliteta

U sklopu preventivnog projekta, danas smo bili u Makarskoj.  Želeći da informacije o modusima računalnih prijevara, zaštitnog ponašanja i prevencije dođu do svih građana, sudjelovali smo na sjednici Vijeća za prevenciju, i uz potporu Grada Makarska organizirali smo panel/tribinu o ovoj temi, ali smo i informirali građane u neposrednom kontaktu, dijeleći informativne materijale.

Uz potporu Grada Makarske i Vijeća za prevenciju, u Dvorani Art održan je panel na kojem se razgovaralo o računalnoj sigurnosti. Nakon uvodnih riječi gradonačelnika Makarske Zorana Paunovića, o sigurnosti na Internetu su govorili Ivna Poljak Marunica, policijska službenica za kibernetičku sigurnost i Paško Ugrina, voditelj poslova prevencije, uz moderaciju Antonele Lolić, glasnogovornice Policijske uprave splitsko-dalmatinske. Uz sudjelovanje članova Vijeća za prevenciju i njihovih partnera, uspješno smo inicirali da tema računalne sigurnosti svakako postane dio svakodnevnog promišljanja i to posebno u cilju podizanja razine sigurnost na Internetu. Sudionici panela iskazali su interes  postavljajući pitanja, aktivno sudjelujući iznoseći osobna iskustva vezano uz vrste i načina prijevara.

Konačan zaključak bio je da svakako treba ulagati u informiranje građana, proširivati znanja koja imamo i oplemenjivat ih novim informacijama, te učiniti informativne materijale što dostupnijim građanima.

Prije panela održana je sjednica Vijeća za prevenciju Grada Makarske na kojoj su uz načelnika Policijske postaje Makarska Genia Dropulića sudjelovao i Paško Ugrina, a jedna od tema bila su Računalne prijevare i sigurnost građana.

Za vrijeme boravka policijskih službenika na rivi u Makarskoj reakcije građana su bile pozitivne, iskazali su veliki interes za ovu temu, ali i za druge preventivne projekte koje policija provodi u suradnji s partnerima.

U sklopu preventivne kampanje Policijska uprava splitsko-dalmatinska u suradnji s  partnerima Odborom za sigurnost Splitsko-dalmatinske županije, Mrežom Vijeća za prevenciju i IT tvrtkom Span d.d.d iz Zagreba izradila je informativne materijale, na web  stranicama PU splitsko-dalmatinske objavljene su korisne informacije uz  opise različitih vrsta prevara i nekoliko negativnih iskustava prevarenih osoba, a sve kako bi osvijestili građane da se računalna prijevara može dogoditi i njima ukoliko ne budu oprezni . Također, na informativnom plakatu objavljen je QR code kako bi zainteresirani građani putem mobitela mogli doći do potrebnih informacija.

Poruka preventivne akcije  „Oprez prije klika!“ jasna je poruka svim građanima kada su na Internetu.

 

DBO/ FOTO: PU splitsko-dalmatinska