Borrell: Događanja u odnosima Kosova i Srbije otežavaju sigurnost u regiji

Borrell

Šef diplomacije EU Josep Borrell ocijenio je da događanja u odnosima Kosova i Srbije dovode u opasnost godine napornog rada postignutog u okviru dijaloga Beograda i Prištine, i otežavaju sigurnosnu situaciju u regiji i šire.

Europska unija, dodao je Borrell u priopćenju, poziva obje strane da se uzdrže od bilo kakvih jednostranih akcija koje bi mogle dovesti do daljnjih tenzija, prenosi Beta.

Borrell je kazao da povlačenje kosovskih Srba iz kosovskih institucija nije rešenje za aktualne sporove i pozvao Srbiju i predstavnike kosovskih Srba da poštuju obveze iz dijaloga i vrate se u kosovske institucije, uključujući policiju, pravosuđe i lokalne administracije.

Istovremeno, EU ponovo poziva kosovske vlasti da bez odlaganja poštuju svoje obveze, a to znači odmah produžiti proces preregistracije vozila i obustaviti svaku kaznenu akciju protiv vlasnika KM tablica, istaknuo je Borell u pisanoj izjavi.

EU također poziva Kosovo da odmah započne korake ka uspostavljanju Zajednice srpskih općina, dodao je.

Borrell je naveo i da je odgovornost obje strane da osiguraju mir i stabilnost.

“Bilo kakve akcije, poput paljenja automobila ili zastrašujuće retorike koje bi mogle dovesti do tenzija su neprihvatljive i izazvat će odgovarajuću reakciju međunarodne zajednice”, istaknuo je.

Prema njegovim riječima, Eulex je spreman osigurati stabilnost na Kosovu.

Premijer Kosova Albin Kurti pozvao je u subotu Srbe da ne bojkotiraju i napuštaju kosovske institucije, kao i da ne budu žrtve političkih manipulacija i geopolitičkih igara.

Po njegovim riječima, izdavanje opomena vozilima s “ilegalnim tablicama” na Kosovu počelo je 1. studenoga, a predstavnici Srpske liste najavili su otpor protiv novčanih kazni kojih neće biti prije 21. studenog, zbog čega Kurti smatra da je Beograd ranije “započeo sa prijetnjama i pripremama za destabilizaciju Kosova”.

Nepozive ostavke na funkcije ranije u subotu su podnijeli gradonačelnici četiri većinski srpske općine na sjeveru Kosova, vijećnici, zastupnici u Skupštini Kosova, suci, tužitelji, administrativno osoblje u tužiteljstvu i sudstvu, kao i pripadnici Kosovske policije regije sjever.

Istaknuto je da ova odluka ostaje na snazi dok Priština ne počne poštivati dogovorene sporazume, a to znači dok ne povuče odluke o preregistraciji i dok se ne formira Zajednica srpskih općina u skladu s prvim sporazumom postignutim u okviru Briselskog dijaloga i drugim sporazumima, prenose beogradski mediji.

RSS