Borrell: Ako Putin pobjedi, upitna je sigurnost Europe

Borrell: Ako Putin pobjedi, upitna je sigurnost Europe
prtsc Youtube

Josep Borrell, potpredsjednik Europske komisije i visoki predstavnik EU za vanjsku politiku, upozorio je da je upitna sigurnost Europe ako Vladimir Putin dobije rat s Ukrajinom.

“Opet čujemo da Ukrajina ne može pobijediti i da podrška Zapada neće potrajati. I opet se pojavljuju iskušenja pomirenja. Te su ideje bile pogrešne 2022., a pogrešne su i danas. Ne smijemo im dopustiti da oblikuju našu politiku prema Ukrajini”, rekao je u autorskom tekstu za francuski L’Obs.

“Pobjeda Ukrajine pred ruskom agresijom najbolje je jamstvo sigurnosti za Europu”, dodao je.

Guardian također izvještava da su zemlje Europske unije odlučile odobriti okvirni sporazum kojim bi se zamrznula dobit na stotinama milijardi dolara imovine ruske središnje banke kao odmazda za rat Moskve u Ukrajini, rekao je dužnosnik EU za Associated Press.

Privremeni sporazum, postignut kasno u ponedjeljak, još treba službeno odobrenje, ali se smatra prvim korakom prema korištenju nekih od 200 milijardi eura sredstava ruske središnje banke u EU za pomoć Ukrajini u obnovi nakon ruskog uništenja.

Dužnosnik, koji je tražio da ostane anoniman jer sporazum još nije pravno ratificiran, rekao je da će blok “dopustiti da počne prikupljati izvanredne prihode od zamrznute imovine… kako bi podržao obnovu Ukrajine”.

Kako će se prihodi koristiti odlučit će se kasnije, budući da stvar ostaje podložna pravnim i praktičnim razmatranjima.

Prema Guardianu, ovo pitanje je hitno jer se Ukrajina bori da spoji kraj s krajem, a planovi pomoći u EU i Sjedinjenim Državama su na čekanju zbog političkih razloga, uključujući hoće li saveznici nastaviti pomagati Ukrajini istim tempom kao učinili su u prve dvije godine rata.

Čelnici EU-a sastat će se u četvrtak u nadi da će uvjeriti mađarskog premijera Viktora Orbana da podrži paket pomoći Ukrajini od 50 milijardi eura.

RSS