HITAN SASTANAK ZBOG KONTAMINIRANE HRANE: Kako je pesticid dospio u jaja na policama?

Pesticidi u jajima

Europski povjerenik zadužen za sigurnost hrane sazvao je sastanak ministara i nacionalnih nadzornih agencija kako bi razmotrili slučaj kontaminiranih jaja koji je doveo do međusobnog optuživanja nekoliko članica EU-a.

Napetosti su porasle među ministrima poljoprivrede Belgije, Nizozemske i Njemačke nakon što su pronađeni tragovi umjereno otrovnog insekticida fipronila u jajima. “Okrivljavanje i sramoćenje nigdje nas neće dovesti i želim da to prestane”, rekao je povjerenik Vytenis Andriukaitis za Reuters.

On je, kako prenosi Hina, kazao da se nada kako će se sastanak održati prije kraja rujna. “Trebamo zajedno raditi kako bismo izvukli lekcije i krenuli naprijed umjesto da gubimo energiju na upiranje prstom”, istaknuo je. Milijuni kokošjih jaja povučeni su s polica europskih supermarketa iz straha od korištenja insekticida fipronila, a tisuće kokoši mogle bi biti uništene u Nizozemskoj. Nizozemska policija uhitila je dvije osumnjičene osobe u četvrtak u sklopu istrage o nezakonitoj primjeni otrovnog insekticida u peradarskoj industriji.

Tužitelji su u izjavi naveli da je u sklopu istrage pretraženo osam lokacija u Nizozemskoj i Belgiji, zaplijenjena su vozila, bankovni računi i nekretnine. Uhićeni su direktori nizozemske tvrtke Chickfriend, koja je u središtu skandala. Pretražene lokacije povezane su s Chickfriendom, koji je navodno koristio pesticid, kao i potencijalni nabavljači. Direktori su osumnjičeni za ugrožavanje javnog zdravlja i posjedovanje zabranjenih pesticida.

izvor: Večernji list