Aplikacije za uljepšavanje fotografija krale korisnicima osobne podatke. Provjerite imate li ih u svom mobitelu

Google je uklonio 29 aplikacija za kamere mobitela,, tzv. beauty camera apps nakon što je otkriveno d korisnicima šalju pornografski sadržaj, preusmjeravaju korisnike prema phishing stranicama te im kradu privatne fotografije.

Neke od tih aplikacija za Android skinute s milijune puta s Play Trgovine.

Istragu ovog slučaja, kako javljaju inozemni mediji, proveli su stručnjaci američke kompanije Trend Micro otkrivši kako aplikacije prikazuju oglase koji su povezani s eksplicitnim seksualnim sadržajima, dok su neke od njih korisnike navodile na downloadanje programa koji se plaćaju ili ih pak preusmjeravale na stranice koje su im ukrale brojeve telefona i adrese. Sve je to, utvrđeno je tijekom istrage, vrlo vješto prikrivano.

Tako su primjerice neke aplikacije za uređivanje fotografija nakon uploadanja slike tražile od korisnika dodatne programske instalacije što je u stvari služilo za krađu tih istih fotografija i njihovu zlouporabu.

Korisnici bi prostajali svjesni problema tek kada bi pokušali obrisati aplikaciju iz mobitela.

Među najpopularnijim aplikacijama za uređivanje slika za koje se pokazalo da su maliciozne bile su Pro Camera Beauty, Cartoon Art Photo i Emoji Camera. Svaka od njih skinuta je barem milijun puta.

Zloćudni sadržaji otkriveni su još i u Artistic Effect Filter, Selfie Camera Pro i Horizon Beauty Camera aplikacijama koje su također korisnici skinuli najmanje milijun puta. Sada ih je Google sve uklonio iz Play Store-a.

Ana RAIĆ-KNEŽEVIĆ