Agencija Moody’s podigla je kreditni rejting Hrvatske elektroprivrede d.d.

Moody’s rejting Hrvatske elektroprivrede d.d

Agencija Moody’s povećala je ocjenu dugoročnog kreditnog rejtinga Hrvatske elektroprivrede d.d. na Ba1 sa Ba2, uz stabilne izglede kretanja ocjene rejtinga, te samostalnu ocjenu rejtinga HEP-a na razinu ba1.

U izvješću agencije navodi se da povećanje odražava očekivanja da će HEP zadržati snažan financijski profil, nastavno na ostvarene solidne rezultate u posljednjih nekoliko godina te da će zadržati snažne kreditne pokazatelje u sljedećim godinama.

Prema Moody’su, povećanje samostalne ocjene rejtinga podržano je vertikalno integriranom pozicijom HEP-a na hrvatskom tržištu električne energije na kojem ima udjel u prodaji od oko 90 posto, proizvodnim miksom s visokim udjelom jeftinije i s manjim udjelom CO2 proizvodnje električne energije iz hidroelektrana i nuklearne elektrane, te snažnim doprinosom manje rizičnih reguliranih djelatnosti distribucije i prijenosa električne energije, koje ukupno čine oko polovine EBITDA-e.

 „Drago nam je što su prepoznati naši kontinuirani napori na poboljšanju upravljanja rizicima i ukupnim financijskim položajem. Nastavkom uspješne realizacije započetih projekata, kao i ukupnih investicijskih planova u idućem razdoblju, potvrdit ćemo ulogu nositelja energetske tranzicije i time pružiti potporu Vladi Republike Hrvatske u stvaranju uvjeta za što brži ponovni rast hrvatskog gospodarstva”, izjavio je Frane Barbarić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d.

PO/ Foto: HEP Grupa