29.5. – Dan ljubaznosti u prometu

29.5. - Dan ljubaznosti u prometu

Danas, u vremenu od 10,00 do 14,00 sati pedesetak učenika Škole za cestovni promet na dvadeset pješačkih prijelaza u gradu Zagrebu nadzirat će poštivanje prednosti pješaka na pješačkim prijelazima.

Na posebnim obrascima bilježit ćemo registarske oznake savjesnih vozača na osnovu kojih ćemo nasumice „izvući“ 10 vozača koji će biti prigodno nagrađeni.

Nagrade dodjeljuju Turistička zajednica Grada Zagreba te Autoklub Siget.

Služba prometne policije PU zagrebačke u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba, AK Siget i Školom za cestovni promet po dvadeset i šesti put organizira akciju „Dan ljubaznosti u prometu“.

Akcija se održava povodom dana Grada Zagreba s ciljem poticanja tolerantnijih odnosa između vozača i pješaka, odnosno poticanja vozača da poštuju prednost pješaka na pješačkim prijelazima.

Od vozača se očekuje da se zaustave ispred pješačkih prijelaza i da rukom daju znak pješacima da prijeđu preko ceste. Ta gesta ima značenje: „Ja sam vas vidio i izvolite, prijeđite cestu“. S druge strane, pješake potičemo da se vozačima zahvale ili naklonom glave kažu: „Hvala“ ili da se osmjehnu. Osmjeh je toliko poticajan, a tako ga rijetko rabimo u svakodnevnoj komunikaciji.

Krajnji cilj akcije je osjećati se sigurnije i ugodnije u gradu u kojem živimo, poručili su iz PU zagrebačke.

DBO/ Foto: Ilustracija/ PUZ