Znate li što je Industrija 4.0 ?

Znate li što je Industrija

U Osijeku je nedavno održana dvodnevna ICT konferencija “Industrija 4.0 i kibernetička sigurnost” koju su zajednički organizirali udruga Osijek Software City te tvrtke Vipnet, HUB385, FERIT, Siemens CVC, ATO inženjering i Culmena.

Program prvog dana konferencije bio je posvećen digitalizaciji poslovanja, dok je drugi dan u fokusu imao kibernetičku  sigurnost s predavanjima na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek.

Prilikom otvaranja konferencije glavni tajnik Osijek Software Cityja Bela Ikotić izjavio je: „Iznimno sam ponosan što Osijek jasno pozicioniramo kao pokretača promjena u Hrvatskoj te kao najpropulzivniji grad na području IT-a. Kvaliteta predavanja i broj gostiju koji sudjeluju na konferenciji Industrija 4.0 i kibernetička sigurnost dokaz su za to“.

„U kontekstu digitalizacije smatramo svojom obavezom da, kao telekom čija je povijest protkana inovacijama, budemo predvodnik ne samo u omogućavanju fiksnih i mobilnih komunikacijskih usluga, već i u stvaranju lanca vrijednosti kako za velike, tako i za male i srednje tvrtke kroz pružanje sigurnih usluga u oblaku, na digitalnim platformama te kroz podršku digitalnim mikro transakcijama.“ istaknuo je Vipnetov direktor ICT-a Alen Gojčeta.

Na drugom panelu raspravljalo se o primjerima uspješno digitaliziranih kompanija, prvoj smart county županiji u Hrvatskoj i temeljima smart poduzeća. Sudionici rasprave bili su Dejan Džabirski, rukovoditelj prodaje ICT rješenja u Vipnetu, Andreja Kajtaz iz FINA-e, Josip Kraljičković iz Zagrebačke županije i dr.sc. Ivica Mihaljevićiz HEP Toplinarstva Osijek, dok je moderator bio direktor HUB385 Luka Sučić.

Osim interaktivnih panela, održala su se i edukativna predavanja „Digitalizacija RH kroz javnu upravu, proizvodnju i poslovanje u gospodarstvu“, „Moć prvih poteza u digitalnoj transformaciji“ i „Financiranje implementacije znanja i tehnologija u području digitalizacije i Cyber security putem EU fondova“.

Na panelu o kibernetičkoj sigurnosti govorilo o Općoj uredbi EU-a o zaštiti osobnih podataka (GDPR), sigurnosnim aspektima razvoja poslovnih aplikacija, bežičnih senzorskih mreža te industrijskih i komunalnih sustava upravljanja, primjeni softverske virtualizacije u industriji, bazi podataka za sigurne transakcije Blockchain, dok je završnicu konferencije obilježilo predavanje „Stuxnet – virus koji je skoro pokrenuo 3. svjetski rat“.

RSS