ZFUS 2017. – od prijetnji terorizma do sprječavanja vandalskih grafita

Sprječavanja vandalskih grafita
Svijetsigurnosti.com

U Zagrebu će se od 18. do 19. svibnja u Hotelu Internacional održati II. Zagrebački forum o urbanoj sigurnosti – Dani prevencije kriminaliteta.

U fokusu ovogodišnjeg foruma našli su se novi sigurnosni izazovi poput prijetnji terorizma, cyber napadi, video nadzor gradova i privatnost građana.

Među predavanjima svakako treba izdvojiti pozivno predavanje o gradovima na prvoj crti bojišnice, profesora Vlatka Cvrtile, dekana VERN Veleučilišta u Zagrebu i predsjednika znanstvenog Savjeta Hrvatske udruge menadžera sigurnosti. Nema sumnje da će predavanje Advent u Zagrebu – sigurnost posjetitelja, koje će održati predstavnik Ravnateljstva policije MUP-a RH izazvati veliki interes. O iskustvima Grada Zagreba u upravljanju službama hitnih intervencija, govoriti će dr.sc. Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za hitne situacije Grada Zagreba.

Prvog dana foruma biti će organizirana dva  panela. Prvi,  o  Kibernetičkoj sigurnosti  i gradovima, na kojem će sudjelovati predstavnici poslovne i akademske zajednice, Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost RH, Zavoda za sigurnost informacijskih sustava, MUP-a RH i FER-a. Drugi panel posvećen je Video nadzoru gradova i privatnosti građana, na kojem će sudjelovati predstavnici akademske zajednice, Ureda za ljudska prava Vlade RH, Agencije za zaštitu osobnih podataka RH i lokalne zajednice.

Drugi dan foruma otvorit će predavanje Stephane Tijardovica, regionalnog policijskog atašea Veleposlanstva Republike Francuske u Hrvatskoj koji će govoriti o iskustvima Pariza nakon terorističkih napada. Za ovo predavanje već sada vlada veliki interes profesionalaca sigurnosti i predstavnika lokalne zajednice.  A upravo o partnerstvu za sigurniju svakodnevnicu, govoriti će Slobodan Marendić, glavni policijski savjetnik, načelnik PU Splitsko dalmatinske. Marendić je jedan od priznatijih eksperata u području prevencije kriminaliteta i u svom predavanju,  povezat će dobru praksu gradova Solina i Splita u ostvarivanju sigurnosti zajednice.

Nakon toga slijedi  program posvećen Danu prevencije kriminaliteta na kojem će se moći čuti primjeri dobre prakse nevladinih udruga, akademske i lokalne zajednice  Ipak, izdvajamo predavanje o novom pristupu Grada Zagreba u sprječavanju vandalskog grafitiranja, koje će održati Grgo Jelinić, gradski koordinator za suprotstavljanje vandalskim grafitima i Alen Ostojić, predsjednik Savjeta za urbanu sigurnost Grada Zagreba.

Forum se organizira na otvorenoj platformi, bez kotizacije ali s ograničenim brojem mjesta. S toga svi vi koji imate želju saznati najnovije trendove u području urbane sigurnosti svoje sudjelovanje možete potvrditi putem e-maila: info@uhms.hr

ZFUS 2017. – Dani prevencije kriminaliteta održavaju se  pod pokroviteljstvom Milana Bandića, gradonačelnika Grada Zagreba i Vlade Republike Hrvatske, u organizaciji Hrvatske udruge menadžera sigurnosti.

Dijana Beg Ostojić