Zbog zdravlja 2549 vozača u godinu i pol ostalo bez vozačke dozvole

www.npscp.hr

Od početka prošle godine do veljače ove ukupno je 1575 vozača ostalo bez vozačke dozvole zbog sumnje – ili nakon potvrde u opravdanost te sumnje – da im zdravstveno stanje ne dozvoljava sigurno upravljanje motornim vozilima. Kako navode iz Ministarstva unutarnjih poslova – a nastavno na temu o teško rješivom problemu vozača koji voze iako to zbog ugroženog zdravlja ne bi smjeli – u 2017. godini te na početku ove četiri su vozačke dozvole oduzete radi različite ocjene zdravstvene sposobnosti, 497 radi ograničene zdravstvene sposobnosti, 251 radi zdravstvene nesposobnosti te 823 radi neobavljenog izvanrednog zdravstvenog pregleda. Na ovaj se način podaci evidentiraju od travnja 2016., pa su od tada do kraja 2016. još 974 vozača ostala bez dozvole. Najviše ih je vozačku dozvolu izgubilo zbog ograničene zdravstvene sposobnosti (449) te zbog neobavljenog zdravstvenog pregleda (326).

Drugostupanjska odluka

Kako pojašnjavaju iz MUP-a, vozači kojima je vozačka dozvola oduzeta zbog različite ocjene zdravstvene sposobnosti novu vozačku dozvolu mogu ishoditi kad im Drugostupanjsko zdravstveno povjerenstvo izda uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti. Zdravstveno uvjerenje za dobivanje nove vozačke dozvole potrebno je i onima kojima je vozačka dozvola oduzeta zbog ograničene zdravstvene sposobnosti. Vozači kojima je vozačka dozvola oduzeta radi zdravstvene nesposobnosti mogu dobiti novu dozvolu nakon proteka roka na koji im je utvrđena nesposobnost, a nakon što im na novom zdravstvenom pregledu bude utvrđena zdravstvena sposobnost, osim ako im je nesposobnost utvrđena trajno. Takav vozač može ishoditi vozačku dozvolu samo ako mu drugostupanjsko povjerenstvo izda uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti. Vozač koji je bez dozvole ostao jer se nije htio podvrgnuti pregledu novu vozačku dozvolu može dobiti kad pregled obavi – naravno, ako se pokaže da je zdravstveno sposoban voziti. Temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama, na izvanredni pregled upućuje se vozač za kojeg se opravdano sumnja da zbog zdravstvenih razloga više nije sposoban sigurno upravljati vozilom – bilo da o njegovu stanju policiju obavijesti liječnik ili da ga u stanju nespojivim sa sigurnom vožnjom za upravljačem zateknu policajci.

Umor, stres ili bolest

Policajac, naime, može isključiti iz prometa vozača koji upravlja ili pokuša upravljati vozilom ako je očito da je vozač u takvom psihofizičkom stanju (umor, stres, bolest) da nije sposoban sigurno upravljati vozilom. U 2017. utvrđen je 91 prekršaj vozača da zbog svog psihofizičkog stanja nisu smjeli upravljati vozilom u prometu na cesti, a u protekle tri godine utvrđeno je 248 takvih prekršaja.

Ne mora izgubiti dozvolu za sve kategorije

Sukladno članku 284. stavku 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama policijska uprava, odnosno policijska postaja oduzet će vozačku dozvolu vozaču za kojeg se pregledom utvrdi da je postao tjelesno ili duševno nesposoban za upravljanje vozilima, za vrijeme dok ta nesposobnost traje. Ako vozač ima pravo upravljati motornim vozilima više kategorija, a ograničeno mu je pravo upravljanja samo za pojedine kategorije, može tražiti da mu se izda nova vozačka dozvola u koju će se upisati one kategorije vozila kojima ima pravo upravljati.

Izvor: Večernji list /Autor: Sandra Mikulčić