Zbog ubojstva Navaljanog i gušenja ljudskih prava EU uvodi nove sankcije Rusiji

Dmitrii Eliuseev 2024
Dmitrii Eliuseev/Unsplash

Europska komisija pozdravila je novi režim sankcija protiv ubrzane i sustavne represije ljudskih prava, demokracije i vladavine prava koju provode ruske vlasti.

Taj novi režim, kako je priopćeno, pruža okvir za uvrštenje na popis osoba uključenih u kršenja i povrede ljudskih prava, represiju i djelovanja kojima se podrivaju demokracija i vladavina prava.

“Danas je već doneseno dvadeset uvrštenja na popis kako bi se osobe koje krše ljudska prava i sudjeluju u represiji pozvalo na odgovornost. Režim sankcija nudi i poseban okvir za uskraćivanje robe i tehnologija ruskog represivnog aparata koji se mogu zloupotrijebiti za unutarnju represiju. Popis takve robe i tehnologija utvrđen je u Uredbi. Zabrana opskrbe obuhvaća i robu i tehnologije koji nisu uvršteni na popis, ali su namijenjeni za uporabu u vezi s unutarnjom represijom u Rusiji”, navode iz Europske komisije.

Ovaj režim sankcija odgovor je na sve represivnije politike ruskih vlasti, potvrđuju iz Komisije. Primjeri te represije, pojašnjavaju, su smrt Alekseja Navaljnog u veljači 2024. i politički motivirano zatvaranje neistomišljenika i političkih ličnosti kao što su Oleg Orlov, Aleksandra Skochilenko i Vladimir Kara-Murza.

Novi okvir dio je šire politike EU za potporu borcima za ljudska prava i aktivistima u Rusiji, dodaju iz Europske komisije. “To uključuje potporu onima koji se protive brutalnom agresivnom ratu Rusije u Ukrajini i povezanim dezinformacijama koje širi ruski režim”, zaključuju.

RSS