Zbog tragedije u Solin Vijeće za prevenciju traži više policajaca

solin.hr

Prošloga tjedna Solin je bio mjesto strašnog zločina, mladić je zatukao susjeda, te teško ozlijedio njegovu suprugu.

Zbog toga, ali i općeg stanja sigurnosti održana je redovita sjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta grada Solina. Na njoj su bili predstavnici Policijske postaje Solin, Centra za socijalnu skrb, predstavnici gradske uprave, Gradskog vijeća, ravnatelja osnovnih škola i vrtića, Gradskog društva Crvenog križa Solin, sudske vlasti, Centra za djecu, mlade i obitelj Solin, vatrogastva, udruga i zajednica s područja grada Solina.

“Ankete govore kako se u Solinu građani osjećaju sigurno, a to pokazuju i svi statistički podaci. Sigurnost moramo zadržati, moramo nastaviti s preventivnim radom”, rekao je gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević.

Kako javlja Dalmacija danas, riječi gradonačelnika Ninčevića potvrdio je i načelnik Policijske postaje Solin Petar Puljiz. On je naveo kako se na području Grada Solina u statističkim pokazateljima u 2018. godini bilježi pad kriminaliteta i nasilja i to za 15%, naspram 2017. godini. Riječ je o krađama, nasiljima u obitelji i na javnim površinama te vandalizmu i javnom redu i miru.

“Ostanak sigurnosti ćemo jedino postići i izgraditi ako implementiramo aktivnosti na području grada, po mjesnim odborima. Što znači da koordinacija mora biti još aktivnija na terenu”, kazao je Ninčević naznačivši kako policija na području grada dobro radi svoj posao no nužan je veći broj ophodnji solinskim ulicama.

Grad Solin je posljednjih 20-tak godina narastao, a broj službenika u Policijske postaje Solin ostao je isti.

“Zbog toga ću od resornog ministarstva zatražiti povećanje ljudstva na našem području”, poručio je gradonačelnik.

Tajnik solinskog Vijeća za prevenciju kriminaliteta Slobodan Marendić naveo je kako će se po  mjesnim odborima sazvati i koordinirati sjednice na kojima će zajedno s građanima analizirati njihovo stanje sigurnosti.

“Oodržat ćemo tematska predavanja koja će odraditi stručne osobe da osjećaj sigurnosti i dalje bude nazočan, ako ne i bolji”, naveo je Marendić naglasivši kako je Grad Solin siguran grad.

“Sprečavanju i zaustavljanju nasilja treba krenuti iz obitelji”, navela je predstojnica Centra za socijalnu skrb – Ispostave Solin Božena Škare. “Trebamo djelovati preventivno. Kriza u braku vrlo je često okidač za nasilna ponašanja. To je ono na što konstantno upozoravamo. Usmjeravamo mlade ljude, obitelji, djecu, da prije nego se nešto loše dogodi, da se uključe u savjetovališta, zatraže pomoć”, rekla je Škare.

Koje su još preventivne mjere predložene pročitajte OVDJE.

RSS