Zašto je bilo gotovo nemoguće gasiti požar na katedrali Notre Dame?

Twitter Pomipers de Paris

Stoljećima stari drveni lukovi i grede na katedrali Notre Dame, kao i njezin vanjski dio napravljen od kamena bilo je praktički nemoguće gasiti u katastrofalnom požaru koji se dogodio u ponedjeljak navečer i stručnjaci kažu da su vatrogasci koji su spriječili puno veću katastrofu zaslužuju sve pohvale, piše Express.

Toranj i gotovo cijeli krov su uništeni, ali spašena su dva zvonika, kao i glavni dio katedrale. U gašenju požara sudjelovalo je preko 400 vatrogasaca, voda se ispumpavala iz rijeke Seine koja teče odmah pored katedrale, a iznad ove impozantne gotičke građevine stalno su nadlijetali dronovi koji su snimali stanje i štetu. Najveći problem, kažu stručnjaci, bio je prilaz drvenim stropnim gredama koje drže visoki krov.

Naime, onog trenutka kada su grede počele gorjeti, kameni vanjski dio počeo je zadržavati vrućinu i dim, tako da je vatrogascima bilo nemoguće ući u katedralu. Osim toga, i visina katedrale bila je priličan izazov, koja je stvarala dovoljno kisika da se vatra nastavi širiti, što je dodatno otežalo prilaz požaru. Zbog veličine požara vatrogasci nisu mogli prići ni s krova.

Više o problemima vatrogasaca kod gašenja požara katedrale Notre Dame pročitajte OVDJE.

RSS