Zaštitari budućnosti ili umirovljenici sadašnjosti?

Zdravko Prša, Ante Perčin, Ana Raić Knežević, Bernard Topić

Na Hrvatskim danima sigurnosti 2019. u organizaciji Hrvatske udruge menadžera sigurnosti (HUMS), 24. listopada održan je prvi Forum o privatnoj zaštiti na temu Zaštitari budućnosti ili umirovljenici sadašnjosti.

U Hrvatskoj je više od 30 tisuća zaštitara od kojih je 90 posto njih na minimalnoj plaći te svoj posao ne doživljavaju kao profesiju, nego kao privremeno rješenje. Čim postanu zaštitari počinju tražiti bolji posao unutar ili izvan Hrvatske, poručili su panelisti Foruma – Zdravko Prša, predsjednik Udruženja istražnih i zaštitnih djelatnosti pri HGK, Ante Perčin, predsjednik Udruge zaštitarske djelatnosti pri HUP-u i Bernard Topić, potpredsjednik HUMS-a.

U Hrvatskoj je 40 do 50 tisuća umirovljenih policajaca koji su kvalificirani za posao zaštitara, međutim malo ih prihvaća taj posao zbog malih primanja. Uz to, niti jedna djelatnost se ne može temeljiti na umirovljenicima.

Panelisti su poručili kako zaštitarstvo nije samo fizička zaštita, koja podrazumijeva da zaštitar obilazi prostor koji čuva te da zaštitarske tvrtke moraju proširiti paletu svojih usluga, što će od zaštitara tražiti nove vještine, prije svega u informatici. Problem je što za sada nema dovoljno klijenata koji traže takve usluge i spremni su ih platiti. Podsjetili su na prognoze da će za desetak godina u realnom sektoru nedostajati pola milijuna ljudi te će se nedostatak kadrova još jače odraziti i na djelatnost zaštitarstva.

RSS/ Foto: HUMS