Započeo službeni posjet Predsjednice Republike Ruskoj Federaciji

Ured Predsjednice RH

Službeni posjet Ruskoj Federaciji predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović započela je sastankom s predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom u državnoj rezidenciji u Sočiju.

“Jako mi je drago sastati se s vama u Rusiji, drago mi je na prilici da popričamo o bilateralnim odnosima, ali i o regionalnim pitanjima. Dobrodošli”, kazao je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin hrvatskoj Predsjednici na početku sastanka u rezidenciji Bočarov ručej.

“Veselim se našim današnjim razgovorima i vjerujem da ćemo staviti novu stepenicu, odnosno otvoriti novu fazu u našim odnosima, raspravljajući o bilateralnim odnosima, prije svega o proširenju gospodarske suradnje, kulturne i svake druge, ali isto tako o pitanjima sigurnosti na području europskog kontinenta, posebno u našem susjedstvu na jugoistoku Europe i o pitanjima globalne sigurnosti u kojima Rusija igra bitnu ulogu”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Dodala je kako u ovom trenutku između dvije države postoji nekoliko otvorenih pitanja te izrazila uvjerenje da se o njima može razgovarati u okviru “otvorenog dijaloga međusobnog poštovanja”. “Prije svega držim da možemo postaviti pozitivne pretpostavke za daljnje proširenje suradnje između Hrvatske i Rusije”, istaknula je.

Predsjednica je iskoristila prigodu da pozove predsjednika Putina u službeni posjet Hrvatskoj.

Predsjednik Putin je podsjetio kako se ove godine obilježava 25. godišnjica uspostave diplomatskih odnosa između Ruske Federacije i Republike Hrvatske te izrazio zadovoljstvo zbog značajnog rasta trgovinske razmjene između dviju država. Isto tako, izrazio je uvjerenje kako će svi razgovori i susreti hrvatske Predsjednice tijekom posjeta Rusiji koristiti odnosima dviju država.

Uoči susreta s Predsjednikom Ruske Federacije, predsjednica Grabar-Kitarović susrela se i s ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom.

RSS