WHO: Dolazi riskantno razdoblje za Europu koja otvara škole

Dolazi riskantno razdoblje za Europu koja otvara škole

Europa s novom školskom godinom ulazi u riskantno razdoblje, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

I dok nema dokaza da su učionice odigrale značajnu ulogu u širenju korona virusa, sve je više dokaza da mladi inficiraju starije na društvenim događanjima, poručuju iz WHO-a.

Brojne europske zemlje zabilježile su tijekom ljeta rekordan broj slučajeva COVID-19 među mladima, rekao je Hans Kluge, regionalni direktor WHO-a za Europu na konferenciji za novinare, prenosi Al Jazeera Balkans.

“Mladi neće umrijeti od gripe, ali to je tornado dugog repa… U jednom trenutku mladi će u zimsko doba biti u bliskijem kontaktu sa starijom populacijom”, dodao je.

S obzirom na to da dolazi zima, savjetovao je da se stariji ljudi zaštite cijepljenjem protiv gripe, jer se u tom godišnjem dobu očekuje više hospitalizacija i smrtnih slučajeva.

Upitan mogu li škole postati žarišta infekcije, Kluge je rekao da će 53 europske članice WHO-a o tome razgovarati na sastancima 31. kolovoza i sredinom rujna.

“Ne možemo otvoriti društva, a da najprije ne otvorimo škole”, kazao je on.

“Ključno je da to uvelike ovisi o prijenosu u zajednici. Osnovne mjere moraju se primjenjivati posvuda.”

“Poznato je da škole nisu bile glavni izvor epidemije. Sve više studija potvrđuje da djeca imaju ulogu u prijenosu, ali to je daleko više povezano s društvenim događanjima”, istaknuo je Kluge.