Vlada RH proglašava kraj epidemije Covid-19. Što to znači?

Plenković naselje u obitelji

Vlada će na današnjoj sjednici, koja počinje u 11 sati, donijeti odluku o proglašenju prestanka epidemije koronavirusa u Hrvatskoj. Do ove odluke je došlo nakon što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) predložio ministru zdravstva Viliju Berošu da pokrene taj postupak, a resorno ministarstvo taj je prijedlog ocijenio utemeljenim.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prošlog je tjedna, podsjetimo, objavila da COVID-19 više ne predstavlja izvanrednu globalnu zdravstvenu krizu, čime je simbolično proglašen kraj pandemije. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak istog je dana rekao da to za Hrvatsku ne znači da je epidemija službeno završila, jer je potrebno proći kroz striktnu zakonsku proceduru.

“HZJZ ide prema tome da ministru zdravstva predloži, a on će onda na temelju tog prijedloga Vladi predložiti proglašenje kraja epidemije. Ako do toga dođe, onda će se razmotriti koje mjere ostaju na snazi. Više ih neće propisivati krizni stožer, nego Ministarstvo zdravstva”, rekao je tom prilikom Capak.

Nije dakle, još uvijek posve jasno što će biti s mjerama koje su na snazi zbog epidemije, poput obveznog nošenja maski u zdravstvenim ustanovama, samoizolacije u slučaju zaraze te obveze testiranja građana prije hospitalizacije. O tome će sad odlučivati Ministarstvo zdravstva.

“U svakom slučaju, COVID je kao virus i dalje među nama, te se prema njemu treba ponašati kao prema svim drugim virusima koji su trajno među nama, uz daljnje praćenje situacije”, rekao je Capak. Odluku o proglašenju epidemije koronavirusa na području Hrvatske donio je ministar zdravstva 11. ožujka 2020. godine.

“U ovih par godina siguran sam da smo kao društvo naučili živjeti s tom zarazom, koja je danas mnogo manje opasna nego što je to bila na početku, izjavio je ministar Davor Božinović.

Nakon što se proglasi kraj epidemije prestaje i rad Stožera civilne zaštite u kontekstu ove zdravstvene krize, pa samim tim i njegove odluke.

RSS