Vlada raspravlja o prijedlogu Zakona o sustavu domovinske sigurnosti

Vlada raspravlja o prijedlogu zakona
MORH

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade, koja bi trebala početi u 10 sati je prijedlog strategije nacionalne sigurnosti te zakona o sustavu domovinske sigurnosti. Prema prijedlogu Strategije, Vlada bi imala obvezu jednom godišnje izvješćivati Hrvatski sabor o njezinoj provedbi, a njome se, prema riječima potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, stvara partnerstvo za sigurnost sa širom društvenom zajednicom kao odgovor na ugroze i rizike s kojim je suočeno hrvatsko društvo.

Završni nacrt Prijedloga Strategije nacionalne sigurnosti prezentiran je u ponedjeljak,  5. lipnja 2017., na šestoj sjednici Povjerenstva za izradu nacrta Prijedloga Strategije nacionalne sigurnosti, održanoj na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman”.

Sjednicom je predsjedao nositelj izrade nacrta Prijedloga Strategije nacionalne sigurnosti, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević. Tom prigodom ministar Krstičević istaknuo je kako je u izradu Strategije uključeno više od 150 stručnjaka, a u cilju izrade što boljeg i kvalitetnijeg strateškog dokumenta i sustava koji će biti sveobuhvatan, racionalan i učinkovit.

Povjerenstvo je osnovano odlukom Vlade RH 3. studenog 2016., a čiji članovi su kompetentni djelatnici iz sastava ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave, Ureda Predsjednice Republike Hrvatske, tijela sigurnosno-obavještajnog sustava RH te drugih tijela.

Od osnivanja Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga strategije nacionalne sigurnosti u studenom 2016. godine, održano je pet sjednica. Na posljednjoj sjednici predstavljen je 3. nacrt prijedloga Strategije, koji je od 28. travnja do 28. svibnja 2017. bio dostupan i zainteresiranoj javnosti na tridesetodnevno e-savjetovanje. Tijekom travnja i svibnja održano je niz okruglih stolova s predstavnicima medijima, vojnim izaslanicima NATO i EU zemalja akreditiranih u RH i ekspertima za nacionalnu sigurnost iz savezničkih i prijateljskih zemalja, predstavnicima Hrvatskog generalskog zbora, civilnim udrugama, znanstvenom i akademskom zajednicom, predstavnicima s područja zaštite i sigurnosti, dok je u Ministarstvu hrvatskih branitelja održan okrugli stol s braniteljskim udrugama.

Strategija nacionalne sigurnosti ishodišni je strateški dokument kojim se određuju politike i instrumenti za ostvarivanje vizije nacionalnih interesa te postizanje sigurnosnih uvjeta koji će omogućiti uravnotežen i kontinuiran razvoj države i društva.

Razvoj strategije nacionalne sigurnosti trajan je i kontinuiran proces u sklopu kojeg Vlada Republike Hrvatske treba, na početku mandata i u suradnji s Predsjednicom Republike predložiti, a Hrvatski sabor donijeti Strategiju nacionalne sigurnosti.

Jedan od noviteta je i prijedlog kojim će Vlada RH jednom godišnje izvijestiti Hrvatski sabor o provedbi Strategije nacionalne sigurnosti.

Usvajanje strateških dokumenata u Hrvatskom saboru očekuje se u srpnju 2017. godine.

DBO